00 387 50 220 920 kabinet_nacelnika@mrkonjic-grad.rs.ba Понедјељак – Петак 7.00h - 15.00h

Obavještenja

12. septembar, 2016.

Održano predavanje za proizvođače malina

U Agenciji za privredni razvoj opštine Mrkonjić Grad danas je održano predavanje za poljoprivredne proizvođače koji se bave proizvodnjom malina iz Šipova, Ribnika, Oštre Luke i Mrkonjić Grada.

Predavač, poljoprivredni inženjer Boris Tadić iz udruženja Razvijni centar ''Agronet'' rekao je da se proizvodnja malina u posljednje dvije do tri godine ubrzano širi u Srpskoj, pa čak i u mjestima gdje je do sada nije bilo.

''Razlozi za širenje proizvodnje maline u Srpskoj su to što postoji organizovan otkup, što je dobra cijena, i zato što ministarstvo obezbjeđuje podsticaj, pa i proizvođači na malim površinama mogu da ostvare značajan prihod'', rekao je Tadić, i dodao da malina nije zahtjevna kad su u pitanju investicije, već da je samo potrebno visoko učešće radne snage. 

Želimir Komlenić iz sela Kotor kod Mrkonjić Grada ističe da svoju budućnost vidi u malinarstvu.

"Nisam zaposlen, budućnost vidim u malinarstvu. Dobio sam od opštine 1.400 sadnica, dobili smo žice, stubove, naše je samo da radimo", naglasio je Komlenić.

Dijana Eremija, saradnik za poljoprivredu Agencije za privredni razvoj kaže da Opština Mrkonjić Grad u saradnji sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija-UNDP-om realizuje program podizanja zasada malina za deset poljoprivrednika, gdje je za nabavku sadnog materijala izdvojeno je 50 hiljada maraka.

''Poljoprivrednici su dobili po 1.400 sadnica malina, oko 1.200 stubova, sistem za navodnjavanje i analizu zemljišta, a u svrhu toga opština Mrkonjić Grad prošle godine na Kotoru je sagradila i hladnjaču za odlaganje voća'', istakla je Eremija. 

Nakon predavanja poljoprivrednici su obišli i parcele sa zasadima malina, te razmijenili iskustva o proizvodnji maline.

Predavanje su organizovali opština Rudo u saradnji sa opštinom Mrkonjić Grad i Investiciono-razvojnom bankom RS.

Podeli: