00 387 50 220 920 kabinet_nacelnika@mrkonjic-grad.rs.ba Понедјељак – Петак 7.00h - 15.00h

Sve novosti

25. septembar, 2023.

J A V N I P O Z I V-Podrška MSP i preduzetništvu za direktna ulaganja

Podsticajna sredstva za direktna ulaganja dodjeljivaće se privrednim subjektima za ulaganja u materijalna i nematerijalna sredstva nastala u periodu od 01.01.2023. godine, pa do zatvaranja Javnog poziva, s ciljem proširenja postojećih kapaciteta, proširenja proizvodnje ili očuvanja postojećeg stanja.

Sredstva će se refundirati za:

  1. MSP (pravna lica) koji u tekućoj godini  ulože minimalno 40.000,00KM vlastitih sredstava za izgradnju novih objekata, proizvodnih pogona, nabavku mašina ili opreme potrebnih za unapređenje procesa proizvodnje.
  2. Samostalne preduzetnike  koji u tekućoj godini ulože  minimalno 10.000,00KM vlastitih sredstava za  izgradnju novih objekata, proizvodnih pogona, nabavku mašina ili opreme.

 

Refundacija troškova iznosi 25% od ukupnog iznosa ulaganja, a maksimalno 15.000,00KM za mala i srednja preduzeća (pravna lica), odnosno maksimalno 10.000,00KM za samostalne preduzetnike.

  Sredstva će se refundirati za  nematerijalna ulaganja, odnosno:

2.1.  Poslovne subjekte koji investiraju u izgradnju objekata u okviru poslovnih zona „Podbrdo“ i „Kula Rudići“ predviđene su olakšice u vidu povrata uplaćenih  naknada za uređenje građevinskog zemljišta i rentu u iznosu do 50% od visine svih uplaćenih naknada.

2.2. Ulaganje u uvođenje sistema kvaliteta.

Ulaganja u nematerijalna sredstva nisu uslovljena iznosom minimalnih ulaganja podnosioca zahtjeva.

Zahtjev za podsticajna sredstva se podnose od 25.09.2023. godine u Agenciji za privredni razvoj opštine Mrkonjić Grad, ulica Svetog Save (Kulturni centar), do potpunog utroška planiranih sredstava, a najkasnije do 13.10.2023. godine.

Svi zainteresovani detaljnije informacije mogu dobiti u prostorijama Agencije ili na telefon  broj: 050/214-257, kontakt osoba Gordana Lekić- saradnik za MSP i preduzetnike.

12. septembar, 2023.

FONDACIJA "PROGRESUS" DODJELjUJE SREDSTVA ZA NABAVKU MEHANIZACIJE

Predstavnici Fondacije za održivi razvoj "PROGRESUS" promovisali su u Mrkonjić Gradu novi javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za nabavku mehanizacije, opreme i alata mađarske proizvodnje u okviru projekta podrške Vlade Mađarske poljoprivrednicima u Srpskoj.

Direktor Fondacije Andrea Jaglica rekla je da oni po korisniku dodjeljuju do 70 odsto, odnosno do 25.000 evra, za nabavku novih mašina, opreme i alata koji su mađarske proizvodnje.

Jaglica je naglasila da je, za razliku od mnogih drugih subvencija koje se nude poljoprivrednicima u Republici Srpskoj, ovo program bez rizika, te da ne moraju da finansiraju svu nabavku.

"Na primjer, ako nešto košta 10.000 evra, poljoprivrednik ne mora da plati toliko, nego samo 3.000 evra, nakon čega ostatak uplaćuje Fondacija. Na manjim ciframa to i nije toliko značajno, ali kad su veće cifre, to je sjajna prilika da dobar broj ljudi obnovi mehanizaciju", objasnila je Jaglica.

Ona je navela da je Fondacija raspisala novi javni poziv 14. avgusta, koji će biti otvoren do 14. oktobra.

Prema njenim riječima, novina je što sad obuhvataju i prerađivačku industriju i što će prijavljivanje na javni poziv biti nešto jednostavnije.

"Velika novost koja je značajna za poljoprivrednike i prerađivače poljoprivrednog proizvoda sa područja ovih opština jeste da je ponuda mašina, mehanizacije i alata mađarske proizvodnje daleko veća", rekla je Jaglica.

Ona je dodala da prošle godine u ovim opštinama nisu imali mnogo prijava jer je ponuda distributera bila nešto slabija i nije bila za ovu konfiguraciju terena.

"To je uglavnom bila ponuda velikih mašina, velikih sistema koji su pogodniji za Semberiju, Lijevče polje i Posavinu, ali sada su se distributeri bolje organizvoli i imaju mnogo širu ponudu i ima šta da se probere i za ovo područje", rekla je Jaglica.

Pomoć poljoprivrednicima u Republici Srpskoj dogovorili su 2021. godine premijer Mađarske Viktor Orban i tadašnji srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

05. septembar, 2023.

Najava 23. sjednice Skupštine opštine Mrkonjić Grad

Sjednica Skupštine opštine Mrkonjić Grad održaće se dana 08.09. 2023. godine (petak) u skupštinskoj sali opštine Mrkonjić Grad, sa početkom u 10,00 časova.

 

D n e v n i    r e d:

 

 1. Usvajanje Izvoda iz zapisnika sa 22. sjednice Skupštine opštine Mrkonjić Grad održane dana 21.06.2023. godine;
 2. Izvještaj o izvršenju budžeta Opštine Mrkonjić Grad za period I-VI 2023. godine;
 3. Prijedlog Odluke o davanju u zakup nepokretnosti u svojini Opštine Mrkonjić Grad;
 4. Prijedlog Odluke o davanju saglasnosti za obavljanje detaljnih geoloških istraživanja na istražnom prostoru „Carevac“ Baraći, opština Mrkonjić Grad;
 5. Prijedlog Odluke o davanju saglasnosti za zaključivanje Ugovora o prodaji neposrednom pogodbom zemljišta u svojini Opštine Mrkonjić Grad, sa Verem Edinom, zastupanom po punoćniku Verem Zlatku iz Mrkonjić Grada;
 6. Prijedlog Odluke o otpisu potraživanja;
 7. Prijedlog Odluke o obustavi prinudne naplate potraživanja;
 8. Prijedlog Odluke o zaštiti i održavanju spomen obilježja na području opštine Mrkonjić Grad;
 9. Prijedlog Odluke o osnivanju groblja u naseljenom mjestu Brdo;
 10. Prijedlog Odluke o pristupanju izmjeni dijela Regulaciono - urbanističkog plana za područje naseljenog mjesta Mrkonjić Grad – na lokalitetu kompleksa građevinskog preduzeća „Gradnja“ Mrkonjić Grad;
 11. Izvještaj o radu opštinskih inspekcijskih organa za period I-VI 2023. godine:
 • tržišnog inspektora
 • saobraćajnog inspektora
 • veterinarskog inspektora
 • inspektora za hranu
 • urbanističko-građevinskog inspektora;

12. Informacija o društvenom položaju mladih na području opštine Mrkonjić Grad za 2022. godinu;

13. Informacija o aktivnostima udruženja građana na području opštine Mrkonjić Grad za 2022. godinu;

14.  Informacija o stanju bezbjednosti na području opštine Mrkonjić Grad za period od 01.01.2023. do 30.06.2023. godine;

15. Informacija o radu i materijalnom stanju Udruženja penzionera opštine Mrkonjić Grad za 2022. godinu;

Invalid date

Javni poziv - Podsticaj za pčelarstvo

AGENCIJA ZA PRIVREDNI RAZVOJ
OPŠTINE MRKONjIĆ GRAD

Na osnovu tačke 3.2.1. Programa za podsticaj privrednog razvoja opštine Mrkonjić Grad u 2023. godini pod tačkom 2. Podsticaji za pčelarstvo, v.d. direktor Agencije za privredni razvoj dana 04.09.2023. godine o b j a v lj u j e

J A V N I   P O Z I V

za podnošenje zahtjeva za odobravanje podsticajnih sredstava po osnovu
Programa za podsticaj privrednog razvoja opštine Mrkonjić Grad u 20
23. godini
Podsticaj za pčelarstvo

1.  Uslovi za korišćenje sredstava 
Pravo na podsticajna sredstva imaju pčelari sa područja opštine Mrkonjić Grad koji su upisani u evidenciju pčelara i pčelinjaka u Republici Srpskoj i koji posjeduju najmanje 10 pčelinjih društava, a u skladu sa odredbama Programa za podsticaj privrednog razvoja opštine Mrkonjić Grad u 2023. godini. Maksimalan broj društava koji je obuhvaćen podsticajem jednog pčelara je 30 društava. Maksimalan iznos sredstava po pčelinjem društvu je do 12,00KM.

2.  Potrebna dokumentacija
Dokumentacija koja se prilaže uz zahtjev je:

 • Kopija lične karte, 
 • Rješenje o upisu u evidenciju pčelara i pčelinjaka u RS,
 • Potvrda o članstvu u udruženju pčelara „Matičnjak“ Mrkonjić Grad,
 • Izjava o broju pčelinjih društava,
 • Kopija tekućeg računa,
 • Uvjerenje od Poreske uprave o izmirenim obavezama,
 • Uvjerenje o izmirenim obavezama prema Opštini Mrkonjić Grad.

3. Način ostvarivanja prava
Zahtjev za podsticajna sredstva se podnosi u Agenciji za privredni razvoj opštine Mrkonjić Grad, ulica Svetog Save (Dom kulture) do 22.09.2023. godine. 
Svi zainteresovani detaljnije informacije mogu dobiti u prostorijama Agencije ili na telefon broj: 050/214-257.
 

Broj: 25-04/23, Dana, 04.09.2023. godine    

v.d. DIREKTOR. Goran Todorović 

Javni poziv možete preuzeti ovdje

01. septembar, 2023.

Održana priredba "Dobro došli đaci prvaci"

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić poručila je svim učenicima da u novoj školskoj godini budu dobri, marljivi i da poštuju svoje učitelje.

Stojičićeva je večeras u Mrkonjić Gradu prisustvovala svečanoj priredbi "Dobro došli đaci prvaci", povodom prijema prvačića u četiri osnovne škole u ovoj opštini i izrazila zadovoljstvo što ima priliku da pozdravi, prije svega đake prvake, ali i ostale učenike za koje sutra počinje nova školska godina.

"Poručujem i roditeljima da budu dobri jer iz porodice sve potiče, a i nastavlja se. Očekujem da će djeca sa uspjehom završiti školsku godinu", izjavila je Stojičićeva novinarima.

Stojičićeva je prisutnima u pozorišnoj sali Kulturnog centra "Petar Kočić" rekla da večeras treba da pokažu da sa velikom radošću dočekuju one koji će prvi put sjesti u školske klupe.

"Vjerujem da im to neće biti nimalo stresno, vjerovatno su manje-više svi prošli kroz vrtiće i znaju šta su druženje i obaveza, tako da će sa lakoćom da prihvate i ove obaveze koje su pred njima", rekla je Stojičićeva.

Načelnik opštine Mrkonjić Grad Dragan Vođević istakao je da u lokalnoj upravi na razne načine brinu o svojim učenicima, obezbijedili su udžbenike i za one osnovce koji ih ne dobijaju od Vlade Republike Srpske, a već treću godinu obezbjeđuju besplatan prevoz za sve školarce.

Vođević je čestitao svim učenicima početak nove školske godine i poželio im da budu vrijedni i marljivi.

"Pozivam učitelje, nastavnike, proofesore, da sa strpljenjem pristupe našoj djeci. Roditeljima poručujem da što više vremena provode sa svojom djecom i da što više truda i znanja ulažu u njih jer su naša djeca naše ogledalo", istakao je Vođević.

Priredbu "Dobro došli đaci prvaci" organizovali su učenici i prosvjetni radnici iz osnovnih škola sa područja Mrkonjić Grada, a Opština Mrkonjić Grad je obezbijedila prigodne poklone.

Invalid date

Služena liturgija i parastos za stradale u Otadžbinsko-odbrambenom ratu

Povodom slave opštine Mrkonjić Grad i Dana i slave 11. Mrkonjićke lake pješadijske brigade - Ilindana, danas je u Hramu Svetog Save služena liturgija i parastos za stradale u Otadžbinsko-odbrambenom ratu.

Nakon parastosa, položeno je cvijeće na spomen-obilježje masovne grobnice na Gradskom pravoslavnom groblju, kao i na centralno spomen-obilježje na Trgu srpskih boraca posvećeno borcima poginulim u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Načelnik opštine Mrkonjić Grad Dragan Vođević rekao je novinarima da je 11. Mrkonjićka pješadijska brigada njihov ponos i nezaobilazan temelj ovog grada.

"Čestitam svim pripadnicima brigade slavu i želim da dugo žive, da se sjećanje na njih prenosi sa koljena na koljeno. Sjećamo se i svih njihovih saboraca koji su dali život za Republiku Srpsku", naveo je Vođević.

Predsjednik opštinske Boračke organizacije Milan Stevanić podsjetio je da je 11. Mrkonjićka pješadijska brigada, koja je kao operativna jedinica bila u sastavu 30. Divizije, a svi u sklopu 1. Krajiškog korpusa, učestvovala na gotovo svim ratištima širom Republike.

"Svojim borbenim dejstvima i zaslugama je učestvovala u odbrani srpskog naroda i u stvaranju Republike. Za svoje zasluge odikovana je Ordenom Petra Mrkonjića", rekao je Stevanić.

On je naglasio da su mnogi borci ove brigade ugradili živote u temelje Republike Srpske, te poručio da treba brinuti o njihovim porodicama, kao i o preživjelim borcima.

"Nadamo se da će Republika Srpska i politički biti odbranjena i da ćemo dugo slaviti Dan i slavu ove brigade", dodao je Stevanić.

U Mrkonjić Gradu je poslije Odbrambeno-otadžbinskog rata pronađena jedna od najvećih masovnih grobnica u Republici Srpskoj. Tu je bilo 181 tijelo žrtava, među kojima 81 civila, 97 boraca Vojske Republike Srpske, te tri pripadnika MUP-a Srpske.

U manjim grobnicama na području ove opštine pronađeno je još 176 tijela civila, pripadnika Vojske i MUP-a Republike Srpske.

Na području opštine Mrkonjić Grad je tokom 117 dana hrvatske agresije porušeno i zapaljeno više od 2.000 stambenih objekata, dok je 6.000 kuća oštećeno i opljačkano. Ratna šteta procijenjena je na oko 670 miliona KM.

Obilježavanje krsne slave opštine - Svetog proroka Ilije i Dana i slave 11. Mrkonjićke lake pješadijske brigade počelo je u poneđeljak, 31. jula, Ilindanskom smotrom folklora.

Slavski obred i lomljenje slavskog kolača obavljeno je sinoć na Trgu kralja Petra Prvog Karađorđevića Mrkonjića.

01. avgust, 2023.

OBILjEŽAVANjE ILINDANA, KRSNE SLAVE OPŠTINE I 11. MRKONjIĆKE BRIGADE

Na Trgu kralja Petra Prvog Karađorđevića Mrkonjića u Mrkonjić Gradu večeras je prelomljen slavski kolač povodom Svetog proroka Ilije, krsne slave opštine i 11. Mrkonjićke lake pješadijske brigade.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić, koja je prisustvovala svečanosti, rekla je novinarima da ova opština 18 godina tradicionalno proslavlja krsnu slavu sa sugrađanima, uz vjerski obred i bogat kulturno-umjetnički program.

"Želim da se to nastavi i ubuduće, da traje dugo, da živimo u miru i slobodi i njegujemo tradiciju koja je bitna za postojanje svakog naroda", istakla je Stojičićeva i dodala da je Vlada godinama partner ovoj opštini u izgradnji poslije rata.

Načelnik opštine Dragan Vođević čestitao je slavu sugrađanima, kao i slavu predstavnicima 11. Mrkonjićke pješadijske brigade.

"Svi znamo značaj slave za nas Srbe pravoslavce. To je dan kada se okupljamo, kada prenosimo svoje običaje sa koljena na koljeno, tako smo se i mi večeras okupili", rekao je Vođević.

On je naveo da su u proteklih godinu dana u velikom procentu realizovali planove i projekte koji se tiču asfaltiranja puteva, rekonstrukcije i izgradnje vodovodnih mreža i slično.

"Najznačajnije je da smo krenuli u izgradnju zgrade za mlade bračne parove. Sad izrađujemo strategiju za razvoj naše opštine, a tu su brojni projekti u koje su uključeni i naši građani", rekao je Vođević.

Svečanosti su, osim Stojičićeve, prisustvovali i direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH Zoran Tegeltija, predsjedavajuća Vijeća naroda Srebrenka Golić, pripadnici 11. Mrkonjićke brigade i načelnici drugih opština.

U zabavnom dijelu programa učestvuju "Amadeus bend" i lokalni bend "Caricin".

Obilježavanje slave opštine počelo je sinoć Ilindanskom smotrom folklora.

Na Ilindan, sutra, u Hramu Svetog Save biće služena liturgija i parastos, a potom položeni vijenci kod masovne grobnice u pravoslavnom groblju i na centralno spomen-obilježje poginulim borcima u Odbrambeno-otadžbinskom ratu na Trgu srpske vojske.