00 387 50 220 920 kabinet_nacelnika@mrkonjic-grad.rs.ba Понедјељак – Петак 7.00h - 15.00h

Обавјештења

12. септембар, 2016.

Одржано предавање за произвођаче малина

У Агенцији за привредни развој општине Мркоњић Град данас је одржано предавање за пољопривредне произвођаче који се баве производњом малина из Шипова, Рибника, Оштре Луке и Мркоњић Града.

Предавач, пољопривредни инжењер Борис Тадић из удружења Развијни центар ''Агронет'' рекао је да се производња малина у посљедње двије до три године убрзано шири у Српској, па чак и у мјестима гдје је до сада није било.

''Разлози за ширење производње малине у Српској су то што постоји организован откуп, што је добра цијена, и зато што министарство обезбјеђује подстицај, па и произвођачи на малим површинама могу да остваре значајан приход'', рекао је Тадић, и додао да малина није захтјевна кад су у питању инвестиције, већ да је само потребно високо учешће радне снаге. 

Желимир Комленић из села Котор код Мркоњић Града истиче да своју будућност види у малинарству.

"Нисам запослен, будућност видим у малинарству. Добио сам од општине 1.400 садница, добили смо жице, стубове, наше је само да радимо", нагласио је Комленић.

Дијана Еремија, сарадник за пољопривреду Агенције за привредни развој каже да Општина Мркоњић Град у сарадњи са Развојним програмом Уједињених нација-УНДП-ом реализује програм подизања засада малина за десет пољопривредника, гдје је за набавку садног материјала издвојено је 50 хиљада марака.

''Пољопривредници су добили по 1.400 садница малина, око 1.200 стубова, систем за наводњавање и анализу земљишта, а у сврху тога општина Мркоњић Град прошле године на Котору је саградила и хладњачу за одлагање воћа'', истакла је Еремија. 

Након предавања пољопривредници су обишли и парцеле са засадима малина, те размијенили искуства о производњи малине.

Предавање су организовали општина Рудо у сарадњи са општином Мркоњић Град и Инвестиционо-развојном банком РС.

Подели: