00 387 50 220 920 kabinet_nacelnika@mrkonjic-grad.rs.ba Понедјељак – Петак 7.00h - 15.00h

Jezero Balkana

Jezero Balkana, udaljeno 5 kilometara, pored nekadašnjeg "Puta AVNOJ-a" (Jajce - Mrkonjić Grad - Bihać), najatraktivnije je izletište u ovom kraju. Omeđeno je pašnjacima i gustim hrastovim i četinarskim šumama. Jezerski dio kompleksa čine dva vještačka jezera: malo i veliko, ukupne površine 56.000m². Jezera su izgrađena 20. vijeka , a napajaju se iz planinskih potoka Cjeplo i Skakavac i iz sublakustrijskih izvora ispod Velikog jezera. Manji dio jezera uređen je kao kupalište, a veći, bogat pastrmkom, stjecište ribolovaca.

O postanku jezera sačuvano je nekoliko legendi u narodu ovog kraja. Interesantno je kako je nastalo njegovo ime. Prema predanju tu su bila dva snažna i duboka izvora-bunara, puna ribe. Kako se riba na turskom kaže baluk, izvori su prozvani Balukhana (stanište riba). Tokom vremena ime je promijenjeno - Balukana, i najzad u Balkana (što nema nikakve veze sa pojmom Balkan). Pored jezera je restoran poznat po specijalitetima (pura, cicvara, uštipci, jagnjetina sa roštilja i ispod sača, različito pripremljena pastrmka i drugo).

Turistička infrastruktura Balkane namijenjena je ljetnjoj i zimskoj rekreaciji i odmoru.

Svake godine se na Balkani tradicionalno održava manifestacija Dani kosidbe – Memorijal Lazar Laketa. Centralni dio manifestacije čini takmičenje domaćih i inostranih kosaca, a pored toga održavaju se smotre folklora, takmičenje u plivanju i druga sportska i kulturna dešavanja. Događaj je posvećen očuvanju tradicije ovog kraja, odnosno sjećanju na mrkonjičke kosce i kose "varcarke", običaje itd.

Podeli: