00 387 50 220 920 kabinet_nacelnika@mrkonjic-grad.rs.ba Понедјељак – Петак 7.00h - 15.00h

Obavještenja

09. septembar, 2017.

Održano predavanje za djecu o saobraćaju

U prostorijama Osnovne škole "Branko Ćopić" u Bjelajcu kod Mrkonjić Grada danas su predstavnici Agencije za bezbjednost saobraćaja i Auto-moto saveza Republike Srpske u okviru preventivno-edukativne kampanje pod nazvmo 'Pažljivo na putu do škole' održali predavanje za djecu s ciljem povećanja bezbjednosti djece u saobraćaju.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Milija Radović podsjetio je da se kampanja o bezbjednosti djece održava svake godine.

"Djeca su nam najvrednija i moramo ih naučiti kako pravilno da učestvuju u saobraćaju, a moramo i ove starije podsjetiti da putevi u okolini škole moraju biti bezbjedni. Tamo gdje je potrebno moraju biti obilježeni pješački prelazi, postavljeni ležeći policajci i mora se kontrolisati brzina", rekao je Radović i dodao da kampanja traje tokom cijele godine.

On je podsjetio da je posljednjih pet godina na putevima Republike Srpske 18 djece poginulo u saobraćajnim nesrećama i da je oko 195 teško povrijeđeno.

"Moramo naučiti djecu kako pravilno da učestvuju u saobraćaju, gdje se smiju igrati, a gdje ne, kako pravilno da prelaze ulicu, a isto im tako moramo prilagoditi okolinu i zonu škole", istakao je Radović.

Generalni sekretar Auto-moto saveza Republike Srpske Ranko Babić rekao je da i Savez sprovodi preventivne aktivnosti usmjerene prema najmlađim učesnicima u saobraćaju. "Radimo to tokom cijele godine kroz niz aktivnosti, kao što su saobraćajno-obrazovno takmičenje djece, saobraćajno obrazovni poligon i školske saobraćajne patrole", navodi Babić.

Za djecu je današnje predavanje bilo izuzetno zanimljivo i korisno. "Naučili smo kako da prelazimo ulicu, gdje da se igramo i gdje treba da vozimo bicil, kako nas ne bi auto povrijedilo", rekla je učenica Milica Kojić.

Mališanima su po završetku podjeljeni prigodni poklončići (majice, rasporedi časova, slikovnice, bojanke i edukativni leci.

 Akciju sprovode Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske, Ministarstvo prosvjete i kulture, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Agencija za bezbjednost saobraćaja Srpske, Auto-moto savez Srpske, auto-moto društva i lokalne zajednice.

Podeli: