00 387 50 220 920 kabinet_nacelnika@mrkonjic-grad.rs.ba Понедјељак – Петак 7.00h - 15.00h

Vijesti

02. avgust, 2019.

Proslavljena krsna slava opštine Sveti prorok Ilija

Slavskoj ceremoniji su prisustvovali brojni gosti, među kojima i  predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, poslanik u Narodnoj skupštini   Zoran Tegeltija, gradonačelnik Doboja Boris Jerinić, načelnici pojedinih opština, te ratni komandant 11. mrnjkonjićke lake pješadijske brigade general Radovan Ilić.

Cvijanovićeva je poručila da je Srpska sigurno mjesto za život, da treba cijeniti slobodu i razvijati Republiku.

"Republika Srpska je jedino sigurno mjesto za nas, za naše živote i za ono što želimo da ostvarimo. Srpska je isto tako jedino sigurno mjesto za ono što želimo iz prošlosti da zaštitimo", rekla je Cvijanovićeva. Ona je izrazila zadovoljstvo što je imala priliku da prisustvuje ovom događaju, ističući da je dugi niz godina veže saradnja sa opštinom Mrkonjić Grad.

Istakla je da se ova vlast Srpske uvijek trudi da vodi računa o svojim lokalnim zajednicama i da izlazi u susret potrebama stanovništva, te napomenula da su na taj način realizovani i brojni projekti u Mrkonjić Gradu. Takođe je podsjetila da je stanovništvo Mrkonjić Grada imalo tešku situaciju tokom i nakon rata, da su iskusili izbjeglištvo i masovna stradanja.

"Znajući da nose tako teško nasljeđe i iskustvo, morala je Vlada i sve republičke institucije i svi mi zajedno da na neki poseban način iskoračimo prema potrebama ovog stanovništva", dodala je ona.

Cvijanovićeva je napomenula da republičke institucije ne mogu ništa posebno uraditi ako nemaju dobru saradnju sa lokalnim vlastima, odnosno ako nema aktivne lokalne strukture koja zna da definiše potrebe stanovništva.

"Vjerujem u naše lokalne zajednice i znam da će i Mrkonjić Grad zajedno sa ostalima koračati naprijed", rekla je predsjednica Srpske.

Načelnica opštine Divna Aničić izjavila je da je ova lokalna zajednica u protekloj godini realizovala 56 velikih i značajnih projekata na koje je utrošeno 5,5 miliona KM.

"Ako je budžet opštine Mrkonjić Grad 10 miliona KM, onda to, zaista, nije malo za kapitalne projekte na području ove opštine", rekla je Aničićeva. Ona je istakla da ova sredstva nisu obezbijeđena samo iz budžeta Mrkonjić Grada, već i zahvaljujući republičkim ustanovama, kabinetu predsjednika i premijera Republike Srpske.

Posebno je izrazila  zahvalnost predsjednici Republike Srpske Željki Cvijanović za sve ono što čini za Mrkonjić Grad.

Ratni komandant 11. mrkonjićke lake pješadijske brigade, general Radovan Ilić rekao je da je Ilindan prilika i da se obilježi Dan ove brigade koja je u odbrambeno-otadžbinskom ratu prošla vrlo težak put, uključujući sva ratišta.

"Na tom ratnom putu, nažalost, ostao je dio naših saboraca kojih se svake godine moramo sjećati", istakao je Ilić i dodao da je Ilindan i prilika da se ljudi podsjete na ono šta je 11. mrkonjićka laka pješadijska brigada uradila za Republiku Srpsku kao našu otadžbinu.

Njegovo preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački Sergije rekao je da je od ove godine Mrkonjić Grad odlukom Svetog arhijerejskog sabora SPC pripao Eparhiji bihaćko-petrovačkoj.

"Mrkonjić Grad je uvijek pomagao ovu eparhiju, bez obzira što joj nije pripado", istakao je Sergije.

Nakon slavskog obreda, više hiljada Mrkonjićana koji su prisustvovali obilježavanju slavskih svečanosti,  nastavilo je slavlje uz nastup pjevačice Snežane Đurišić.

U okviru svečanosti povodom obilježavanja slave opštine i Dana 11. mrkonjićke lake pješadijske brigade - Svetog proroka Ilije u jutarnjim časovima služen je  parastos za poginule borce Otadžbinsko-odbrambenog rata u kapeli Svetog apostola Marka i položeno je cvijeće na spomen-obilježje masovne grobnice na Gradskom pravoslavnom groblju i na Trgu Srpske vojske.

Dan ranije je u Kulturnom centru “Petar Kočić”  održana je Ilindanska smotra folklora.

Podeli: