00 387 50 220 920 kabinet_nacelnika@mrkonjic-grad.rs.ba Понедјељак – Петак 7.00h - 15.00h

Obavještenja

19. jun, 2019.

Održan sastanak Partnerske grupe za reviziju Strategije razvoja opštine Mrkonjić Grad

Strategija je pripremljena u sklopu Projekta integrisanog lokalnog razvoja u Bosni i Hercegovini (BiH) koji predstavlja zajednički projekat Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH i Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC).

U skladu sa izabranim metodološkim pristupom u završnoj godini prvog petogodišnjeg ciklusa implementacije Strategije (2014-2018), provedena je nezavisna srednjoročna evaluacija Strategije, koja je pokazala da su u periodu implementacije od 2014. godine postignuti značajni rezultati i napravljene pozitivne promjene u lokalnoj zajednici. Od ukupno devet sektorskih ciljeva u posmatranom perodu su tri cilja u potpunosti ostvarena, a šest djelimično. Ostvaren je i visok ukupan procenat realizacije planiranih projekata u okviru Strategije od 84,06%. Najbolji rezultati tokom prvog petogodišnjeg ciklusa zabilježeni su u domenu povećanja investicija, povećanog zapošljavanja, povećanja BDP-a i osnaživanja ruralnih područja opštine. Pozitivni pomaci zabilježeni su takođe i u povećanju obuhvata i kvaliteta usluga socijalne zaštite, zdravstvenih i komunalnih usluga i izgradnje kulturne i sportske infrastrukture, gdje je primjetan veći fokus na ruralna područja u odnosu na period prije usvajanja Strategije.

Načelnica opštine Mrkonjić Grad Divna Aničić  istakla je da je akcenat Strategije  na industriji, poljoprivredi i turizmu. „Nakon pet godina implementacije strategije izvršili smo reviziju, imamo 72 nova projekta čija je vrijednost 16.000.000,00 KM, od toga 9.000.000,00 KM iz budžeta opštine i 7.000.000,00 KM od eksternih izvora. Zadatak opštinske uprave, javnih institucija, privatnih preduzetnika i drugih preduzeća jeste da nađemo način kako da dođemo  do tih eksternih izvora“, rekla je Aničićeva.

Strategija integrisanog lokalnog razvoja opštine Mrkonjić Grad za period 2014 - 2024. godina usvojena je od strane Skupštine opštine Mrkonjić Grad u decembru 2013. godine. Ovim planskim dokumentom tada su definisani fokusi i strateški ciljevi budućeg lokalnog razvoja opštine Mrkonjić Grad za dugoročni period do 2024. godine, dok su sektorskim razvojnim planovima (za sektore ekonomskog razvoja, društvenog razvoja i zaštitu životne sredine) utvrđeni ciljevi, rezultati, programi, projekti i mjere za period do 2018. godine.

Podeli: