00 387 50 220 920 kabinet_nacelnika@mrkonjic-grad.rs.ba Понедјељак – Петак 7.00h - 15.00h

Obavještenja

24. oktobar, 2016.

Legalizacija bespravno izgrađenih objekata

Legalizacija predstavlja naknadno izdavanje lokacijskih uslova, građevinske dozvole i upotrebne dozvole za objekte, odnosno dijelove objekta izgrađene, započete ili rekonstruisane bez građevinske dozvole, kao i za objekte izgrađene na osnovu građevinske dozvole na kojima je prilikom građenja odstupljeno od građevinske dozvole i glavnog projekta, a koji su izgrađeni ili čija je izgradnja započela do 24.05.2013. godine, odnosno do dana stupanja na snagu Zakona o uređenju prostora i građenju („Službeni glasnik Republike Srpske“, broj 40/13, 106/15).

 

OSNOVNE INFORMACIJE VEZANO ZA LEGALIZACIJU:

Ø  Legalizacija predstavlja naknadno izdavanje lokacijskih uslova, građevinske dozvole i upotrebne dozvole za objekte, odnosno dijelove objekta izgrađene, započete ili rekonstruisane bez građevinske dozvole, kao i za objekte izgrađene na osnovu građevinske dozvole na kojima je prilikom građenja odstupljeno od građevinske dozvole i glavnog projekta, a koji su izgrađeni ili čija je izgradnja započela do 24.05.2013. godine, odnosno do dana stupanja na snagu Zakona o uređenju prostora i građenju („Službeni glasnik Republike Srpske“, broj 40/13, 106/15).  

Ø  Postupak legalizacije pokreće se po zahtjevu investitora ili vlasnika bespravno izgrađenog objekta, odnosno bespravno izgrađenog dijela objekta. Zahtjev za legalizaciju može se podnijeti najkasnije do 31. decembra 2016. godine. 

Ø  Nakon podnesenog zahtjeva, Odjeljenje za prostorno  planiranje i komunalne poslove opštine Mrkonjić Grad vrši uvid na licu mjesta u roku od 30 dana od dana prijema kompletnog zahtjeva, te obavještava podnosioca zahtjeva u kojem obimu je legalizacija moguća i koji dokazi treba da se dostave naknadno kao dopuna zahtjeva.

1. Nadležni organ: Odjeljenje za prostorno planiranje i komunalne poslove

2. Dokumenti koji su potrebni da se prilože prilikom podnošenja zahtjeva:

-  Kopiju katastarskog plana sa identifikacijom (ne stariju od šest mjeseci),

-  Dokaz o vlasništvu i posjedovni list (ne stariji od šest mjeseci),

-  Građevinsku dozvolu, ako je takva dozvola bila izdata, odnosno AFS snimak, 

- Geodetski snimak situacije stvarno izvedenog stanja bespravno izgrađenog objekta, izrađen od ovlašćenog pravnog lica za poslove premjera i katastra nepokretnosti i koji sadrži naročito: ucrtan objekat sa dimenzijama i koordinatnim tačkama, položaj susjednih objekata, udaljenosti predmetnog objekta od susjednih parcela i sl.

NAPOMENA: Dokumenti se prilažu u originalu ili ovjerenoj kopiji.

  3. Obrasci za podnošenje zahtjeva

Ø  Zahtjev za izdavanje naknadnog odobrenja za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata

Ø  Zahtjev za izdavanje uvjerenja(da je objekat sagrađenprije 1980. godine)

     4. Takse i naknade

► administrativna taksa od 5 KM za izdavanje rješenja(za objekte                                izgrađene prije 1980.);

► administrativna taksa u zavisnosti od predračunske vrijednosti                            objekta;


    5. Rok za rješavanje predmeta

            Nakon podnesenog zahtjeva, Odjeljenje za prostorno planiranje i komunalne poslove opštine Mrkonjić Grad vrši uvid na licu mjesta u roku od 30 dana od dana prijema kompletnog zahtjeva, te obavještava podnosioca zahtjeva u kojem obimu je legalizacija moguća i koji dokazi treba da se dostave naknadno kao dopuna zahtjeva.

    6. Pravni osnov

► Zakon o uređenju prostora i građenju („Službeni glasnik Republike Srpske“,         broj 40/13, 106/15)

7. Naknada za legalizaciju:

Ø           Na osnovu Zakona o uređenju prostora i građenju („Službeni glasnik Republike Srpske“, broj 40/13,106/15),za stambene,stambeno-poslovne objekte do 400 m2 i završene pomoćne objekte naknada za legalizaciju plaća se u fiksnom iznosu zavisno od ukupne korisne površine izgrađenog objekta, i to:

a) za objekte ukupne korisne površine do 100 m2 naknada za legalizaciju iznosi100 KM,

b) za objekte ukupne korisne površine od 100 m2 do 200 m2 naknada za legalizaciju iznosi 500 KM,

v) za objekte ukupne korisne površine od 200 m2 do 300 m2 naknada za legalizaciju    iznosi 1000 KM,

g) za objekte ukupne korisne površine od 300 m2 pa do maksimalne korisne površine za navedenu bruto građevinsku površinu objekta naknada za legalizaciju iznosi 2000 KM.

Ø             Ukoliko je predmet legalizacije završena dogradnja ili nadogradnja postojećeg legalno izgrađenog individualnog stambenog ili individualnog stambeno-poslovnog objekta bruto građevinske površine do 400 m2,naknada za legalizaciju dograđenog ili nadograđenog dijela objekta obračunava se u fiksnom iznosu na način propisan kao u prethodnom,pri čemu se prilikom određivanja veličine objekta uzima ukupna površina ranije izgrađenog objekta i dograđenog,odnosno nadograđenog dijela objekta.

Ø           Izuzetno, naknadu za legalizaciju individualnog ili individualnog stambeno-poslovnog  objekta bruto građevinske površine do 400 m2 ne plaćaju lica koja na osnovu svog statusa  nisu riješila stambeno pitanje, i to:

a) porodice poginulih boraca,

b) ratni vojni invalidi I ili II kategorije,odnosno ako je investitor član                 njihovog porodičnog domaćinstva i

v) lica koja imaju status najtežih civilnih invalida u kolicima i slijepa lica.

       ► Letak o osnovnim informacijama za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata možete preuzeti ovdje.


 Ø                          U toku 2015. godine rješenjem načelnika opštine formirana je tročlana komisija koja je izvršila obilazak na licu mjesta svih vlasnika bespravno sagrađenih stambenih i poslovnih objekata na urbanom području grada i ustanovila da ima 77  STAMBENIH  i 9 POSLOVNIH bespravno  izgrađenih objekata.Najveći broj objekata koji nemaju građevinsku dozvolu se nalaze u naseljima Stražbenica,Zborište i Podorugla.Objekti su uglavnom u privatnom vlasništvu,površina istih je do 400 m2 ,dok je period gradnje  od 1991-2013. godine.Vlasnici bespravno sagrađenih objekata su direktno upozoreni o zakonskom roku za podnošenje zahtjeva za legalizaciju.

ROK ZA PODNOŠENjE ZAHTJEVA

ZA LEGALIZACIJU JE 31.12.2016. GODINE

Podeli: