00 387 50 220 920 kabinet_nacelnika@mrkonjic-grad.rs.ba Понедјељак – Петак 7.00h - 15.00h

Obavještenja

07. april, 2017.

Druga sjednica Skupštine UG Obnova naroda Svetog Save

Članovi udruženja građana "Obnova naroda Svetog Save" Republike Srpske i Bosne i Hercegovine održali su u Mrkonjić Gradu drugu sjednicu Skupštine Udruženja, na kojoj su prisutne upoznali sa Strategijom populacione politike opštine Mrkonjić Grad za period od 2017-2021. godine, aktivnostima udruženja u 2016. godini i planom rada za 2017. godinu.

Osnovni ciljevi udruženja su aktivna saradnja sa vladinim, nevladinim organizacijama građanima na nivou Bosne i Hercegovine, entiteta i lokalnih zajednica radi ostvarivanja cilja da natalitet bude veći od mortaliteta , na području djelovanja Udruženja; Aktivno učešće i podrška populacionoj politici; Aktivno učešće Udruženja da preko škola, visokoškolskih ustanova i drugih udruženja utiče na promjenu svijesti vezanu za stvaranje porodice; Aktivno učešće u edukaciji građana o štetnosti abortusa.

Opština je u budžetu za pronatalitenu politiku obezbijedila 100.000 maraka, a do kraja mjeseca biće usvojene i strategija pronatalitetne politike.

Prije deset godina u Mrkonjić Gradu je osnovano Udruženje roditelja sa četvoro i više djece "Radost MG". Ohrabrenje je činjenica da je prošle godine u ovoj opštini rođeno 11 djece više u odnosu na 2015. godinu, a u škole će biti upisano i više prvačića.

U radu Skupštine je učestvovao i profesor dr Vladimir Lukić, koji je rekao da je problem odliva i smanjenja broja stanovnika pojava  kako kod nas tako i u inostranstvu, i da rješenje problema leži u stvaranju boljih ekonomskih uslova za život.

Podeli: