00 387 50 220 920 kabinet_nacelnika@mrkonjic-grad.rs.ba Понедјељак – Петак 7.00h - 15.00h

Obavještenja

25. avgust, 2016.

Načelnica Divna Aničić u posjeti poljoprivrednicima u na Kotoru i u Šehovcima

Načelnica opštine Mrkonjić Grad Divna Aničić sa saradnicima boravila je u posjeti poljoprivrednicima na Kotoru i u Šehovcima. Aničićeva je rekla da opština u saradnji sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija-UNDP-om realizuje program podizanja zasada malina za deset poljoprivrednika, gdje je za nabavku sadnog materijala izdvojeno je 50 hiljada maraka.

''Dobili su po 1.400 sadnica malina, oko 1.200 stubova, sistem za navodnjavanje i analizu zemljišta. Njihovo je samo bilo da imaju zemljište i da žele da se bave tim, a mi ćemo ih pratiti na tom putu razvoja i mislimo da to nije malo za početak'' rekla je Aničićeva.

Ona je dodala da je opština Mrkonjić Grad u svrhu toga prošle godine na Kotoru sagradila i hladnjaču za odlaganje voća.

Za uzgoj malina opredijelio se i poljoprivrednik  Želimir Komlenića iz Kotora. On je na svojoj parceli zasadio 1.400 sadnica maline, 500 mikera i 900 vilameta.

''Dobili smo pomoć opštine koja nam je donirala sadnice, sistem za navodnjavanje, sredstav za zaštitu, gnojiva, stubove i žicu za vezivanje malina u ukupnoj vrijednosti  5.000KM'', kaže Komlenić. Dodajući da je uzgoj malina sada u ekspanziji.

''Prethodnih nekoliko godina bila dobra otkupna cijena, a opština je izgradila i hladnjaču pa ukoliko rod bude dobar  biće to unosan posao'', naglasio je Komlenić.

Načelnica Aničić  posjetila je i farmu Dalobora Eremije u Šehovacima. Eremija ima 20 muznih krava  i deset junica, a njegovo domaćinstvo od opštine je dobilo brojne podsticaje.

''Držimo krave muzare i mjesečno proizvodimo oko 3.000 litara mlijeka. Opština nam je dosta pomogla, dobili smo laktofriz, sistem za mužu, bespovratnih sredstava i drugo'', rekao je Eremija i dodao da se zahvaljuje opštini, bez koje bi bilo teško voditi jedno ovako uspješno domaćinstvo. Dodajući da sebi uplaćuje socijalno i penziono osiguranje.

Aničićeva je u Šehovsima  obišla i mlinjak Zorana Lekića, koji je takođe dobio pomoć od opštine za podizanje malinjaka.

Mrkonjićka opština, za podršku unapređenja proizvodnje i za stvaranja novih vrijednosti u poljoprivredi, u poslednjih deset godina uložila je 1,3 miliona maraka.

Podeli: