00 387 50 220 920 kabinet_nacelnika@mrkonjic-grad.rs.ba Понедјељак – Петак 7.00h - 15.00h

Obavještenja

09. avgust, 2016.

Predstavom Čaj od jasmina počeli Dani pozorišta

Osmi Dani pozorišta u Mrkonjić Gradu otvoreni su urenebesnom komedijom "Čaj od jasmina", koju su odigrali glumci beogradskog Teatra "Balkan novi pokret" Slobodan Boda Ninković i Vesna Stanković u Kulturnom centru ''Petar Kočić''

 Ninković, koji glumi energoterapeuta Miloja Stojića koji daje savjete za dobar život i glavni recept protiv stresa, kaže da predstava nije čista zabava već i da podstiče na razmišljanje.

"Na duhovit način pokušavamo da damo presek onoga što nam se svima događa, ne baš mnogo veselog, ali mi to prevedemo na jedan zabavan način. Predstava nije čista zabava, ona podstiče i na razmišljanje, ali to i jeste zadatak pozorišta", naveo je Ninković i dodao da mu je čast što je otvorio pozorišne susrete u Mrkonjić Gradu.

Stankovićeva, koja je i autor teksta, rekla je nakon sinoćne predstave da je smijeh veoma važan jer dovodi do katarze.

"Živimo u svojim malim socijalnim dramama. Htela sam da napravim predstavu u kojoj su opisane stresne situacije, ali se čovek smeje, smeh je katarzičan i tako lakše sagledavamo i tuđe i svoje probleme", istakla je Stankovićeva.

Ona ističe da treći put učestvuje na Danima pozorišta i da je zbog toga srećna jer je ovo jedan od najlepših festivala na kojima je gostovala.

"Ljudi daju dušu gradu i festivalu, tako da ja sa mnogo radosti dolazim ovde", rekla je Stankovićeva.

Osim ove predstave, publika će u sljedećih osam dana imati priliku da gleda i predstave "Portret maligne ćelije" amaterskog pozorišta "Branislav Nušić" iz Šida, "Urnebesnu tragediju" pozorišta "Ub", predstavu "Intimno" DIS Teatra iz Banjaluke,"Potop" Banjalučkog studentskog pozorišta, "Veliku dramu" Dramskog studija "Luča" iz Kruščića i "Maratonci trče počasni krug" Studentskog pozorišta Pale.

U čast pobjednika, Monika Romić će odigrati monodramu "Život je loto", a u pratećem programu biće odigrana dječija predstava "Bajka o aždaji" amaterskog pozorišta "Branislav Nušić" iz Šida.

Publika će nakon svake predstave imati priliku da je ocijeni od jedan do pet, tako da sud o najboljoj predstavi donosi publika.

Festival ''Dani pozorišta'' održava se u okviru manifestacije ''Ljeto u Mrkonjić Gradu''. Organizator festivala je Gradsko pozorište Mrkonjić Grad, generalni sponzor opština Mrkonjić Grad, a zlatni sponzor preduzeće "RS silikon".

Manifestaciju su pomogli i mnogi drugi privredni subjekti.

Podeli: