00 387 50 220 920 kabinet_nacelnika@mrkonjic-grad.rs.ba Понедјељак – Петак 7.00h - 15.00h

Obavještenja

04. jul, 2016.

Mirko Kecman najbolji kosac, a Slaviša Pupović delija Balkane

Kosac Mirko Kecman iz Bosanskog Petrovca pobjednik je jubilarne 26. turističko-sportske manifestacije 'Dani kosidbe Balkana 2016 - memorijal Lazar Laketa'. Drugo mjesto svojio je Miloš Trkulja takođe iz Petrovca, dok je treći Milorad Sladovević-Đeli iz Mrkonjić Grada.

 Pored takmičenja u košenju trave održan je i kosački petoboj za titulu Delije Balkane. Tako su se kosci nakon košenja trave borili u skoku u dalj, bacanju kamena s ramena, obaranju s brvna i obaranju ruke.

Nakon sabiranja bodova titulu Delije Balakne  ponio je Slaviša Pupović iz Pljevanja u Crnoj Gori, koji je nagrađen sa 100 KM i peharom.

Ovogodišnjem pobjedniku koscu Mirku Kecmanu, ovo je treći put da osvaja prvo mjesto. On je parcelu od 28 matara kvadratnih pokosio za osam minuta i dvije sekunde, što je rekord ove manifestacije.

''Konkurencija je bila veoma jaka jer su se tekmičili najbolji kosci. Danas pobijediti na Balkani u ovom sportu znači biti najbolji među najboljima'', rekao je Kecman. On je istakao da je kosidba na Balkani jedna od najvećih i najtežih kosidbi jer se tu sastaju najbolji kosci iz bivše Jugoslavije.


U košenju trave kosom kovanicom  učestvovala su 24 kosca iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Republike Srpske. Najmlađi kosac bio je 18-godišnji Vuk Vučković iz Čačka.

U ekipnom takmičenju prvo mesto osvojilila je ekipa Mrkonjić Grada.

Za sve nagrađene organizator je obezbijedio prigodne poklone, diplome, pehare i novčane nagrade.

Manifestaciju je otvorio predsjednik Skupštine opštine Mrkonjić Grad Milenko Milekić, a manifestaciji je prisustvovala i potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Željka Stojičić.

''Ovo je 26. manifestacija, koja se oržava na Balkani uz organizaciju opštine Mrkonjić Grad, a u cilju očuvanja tradicije i narodnih običaja naroda mrkonjićkog kraja'', rekao je Milekić,  pozdravljaju kosce koji godinama učestvuju na ovoj manifestaciji, kao i sve ljubitelje kosidbe.

Prije početka nadmetanja kosaca sveštenici Mrkonjićke eparhije služili su parastos pokojnom koscu Lazaru Laketi, koji je bio utemeljivač ove manifestacije i evropski prvak u ručnom košenju trave. Delagacije opštine  položila je cijeće na spome-obilježje. Takođe je održana i revijalna kosidba, odnosno svi kosci su istovremeno kosili u čast Lazara Lakete.

Posjetioci su mogli da uživaju i u pjesmama pjevačke grupe KUD Petar I Karađorđević Mrkonjić.

U okviru svečanosti posvećenih manifestaciji dan prije na Trgu srpske vojske održana je kosačka smotra folklora.

Pokrovitelj manifestacije bila je opština Mrkonjić Grad, a organizator Agencija za privredni razvoj.

Dane kosidbe na Balkani utemeljio je 1990. godineLazar Laketa, tadašnji evropskiprvak u ručnom košenju. Laketa je poginuo u Odbrambeno-otadžbinskom ratu 1992.godine i od tada ova manifestacija nosi njegovo ime.

Podeli: