00 387 50 220 920 kabinet_nacelnika@mrkonjic-grad.rs.ba Понедјељак – Петак 7.00h - 15.00h

Obavještenja

18. februar, 2024.

SVJEDOČANSTVO 99-GODIŠNjE STANE MITRIĆ O UBIJENIM SINOVIMA

Fondacija „Vizuelni arhiv srpskog stradanja“ u Mrkonjić Gradu snimila je svjedočanstvo Stane Mitrić. Majka Stana Mitrić u devedest devetoj godini ostavila je trajni video zapis i sjećanje na svoja dva poginula sina. Sinovi, Petar kao civil i Milorad kao pripadnik Vojske Republike Srpske, ubijeni su u Mrkonjić Gradu 10.10.1995. godine a ekshumirani su iz masovne grobnice otvorene u Mrkonjić Gradu u aprilu 1996. godine.

Fondacija „Vizuelni arhiv srpskog stradanja“ u saradnji sa Republičkom organizacijom porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske a pod pokroviteljstvom i uz podršku predsjednika Republike Srpske, Milorada Dodika,pokrenula je projekat snimanja svih dostupnih svjedočanstava srpskog stradanja tokom ratova devedesetih.

Direktor Fondacije Denis Bojić izjavio je da je u toku ove godine planirano otvaranje više studijskih centara širom Republike Srpkse u kojima će članovi porodica stadalih civila i vojnika ali i svi oni koji svojom sudbinom svjedoče o srpskom stradanju ,imati priliku da snime svoje svjedočanstvo i ostave trajni zapis o herojstvu i mučeništvu svojih najmilijih.

Jedan o centara biće otvoren i u Mrkonjić Gradu. Načelnik opštine Dragan Vođević izjavio je da će opština pružiti punu podrušku ovom projektu, dodatno naglašavajući da je Mrkonjić Grad jedan od simbola srpske golgote i stradanja u proteklo odbrambeno- otadžbinskom ratu.

Na prostoru bivše Jugoslavije tokom ratnih dešavanja devedesetih poginulo je inestalo više od 50.000 Srba, civila, te pripadnika različitih vojnih formacija. Ovaj broj podrazumijeva zbir svih žrtava, od prvog poginulog pripadnika JNA na prostoru Slovenije pa sve do posljednje srpske žrtve na teritoriji Kosova i Metohije.

“ Vizuelni arhiv srpskog stradanja“ predstavlja izradu prve digitalne baze podataka o stradanju Srba, koja se bazira isključivo na snimanju, arhiviranju te globalnom prezentovanju snimljenih ispovjesti iz prvog lica.

Podeli: