00 387 50 220 920 kabinet_nacelnika@mrkonjic-grad.rs.ba Понедјељак – Петак 7.00h - 15.00h

Obavještenja

Služena liturgija i parastos za stradale u Otadžbinsko-odbrambenom ratu

Povodom slave opštine Mrkonjić Grad i Dana i slave 11. Mrkonjićke lake pješadijske brigade - Ilindana, danas je u Hramu Svetog Save služena liturgija i parastos za stradale u Otadžbinsko-odbrambenom ratu.

Nakon parastosa, položeno je cvijeće na spomen-obilježje masovne grobnice na Gradskom pravoslavnom groblju, kao i na centralno spomen-obilježje na Trgu srpskih boraca posvećeno borcima poginulim u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Načelnik opštine Mrkonjić Grad Dragan Vođević rekao je novinarima da je 11. Mrkonjićka pješadijska brigada njihov ponos i nezaobilazan temelj ovog grada.

"Čestitam svim pripadnicima brigade slavu i želim da dugo žive, da se sjećanje na njih prenosi sa koljena na koljeno. Sjećamo se i svih njihovih saboraca koji su dali život za Republiku Srpsku", naveo je Vođević.

Predsjednik opštinske Boračke organizacije Milan Stevanić podsjetio je da je 11. Mrkonjićka pješadijska brigada, koja je kao operativna jedinica bila u sastavu 30. Divizije, a svi u sklopu 1. Krajiškog korpusa, učestvovala na gotovo svim ratištima širom Republike.

"Svojim borbenim dejstvima i zaslugama je učestvovala u odbrani srpskog naroda i u stvaranju Republike. Za svoje zasluge odikovana je Ordenom Petra Mrkonjića", rekao je Stevanić.

On je naglasio da su mnogi borci ove brigade ugradili živote u temelje Republike Srpske, te poručio da treba brinuti o njihovim porodicama, kao i o preživjelim borcima.

"Nadamo se da će Republika Srpska i politički biti odbranjena i da ćemo dugo slaviti Dan i slavu ove brigade", dodao je Stevanić.

U Mrkonjić Gradu je poslije Odbrambeno-otadžbinskog rata pronađena jedna od najvećih masovnih grobnica u Republici Srpskoj. Tu je bilo 181 tijelo žrtava, među kojima 81 civila, 97 boraca Vojske Republike Srpske, te tri pripadnika MUP-a Srpske.

U manjim grobnicama na području ove opštine pronađeno je još 176 tijela civila, pripadnika Vojske i MUP-a Republike Srpske.

Na području opštine Mrkonjić Grad je tokom 117 dana hrvatske agresije porušeno i zapaljeno više od 2.000 stambenih objekata, dok je 6.000 kuća oštećeno i opljačkano. Ratna šteta procijenjena je na oko 670 miliona KM.

Obilježavanje krsne slave opštine - Svetog proroka Ilije i Dana i slave 11. Mrkonjićke lake pješadijske brigade počelo je u poneđeljak, 31. jula, Ilindanskom smotrom folklora.

Slavski obred i lomljenje slavskog kolača obavljeno je sinoć na Trgu kralja Petra Prvog Karađorđevića Mrkonjića.

Podeli: