00 387 50 220 920 kabinet_nacelnika@mrkonjic-grad.rs.ba Понедјељак – Петак 7.00h - 15.00h

Obavještenja

04. February, 2024.

VOĐEVIĆ: PROCESUIRATI ODGOVORNE ZA ZLOČINE U MRKONjIĆ GRADU

U Mrkonjić Gradu danas je, povodom Dana opštine, u kapeli Svetog apostola Marka služen parastos za stradale u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu, nakon čega su brojne delegacije položile cvijeće na spomen-obilježje masovne grobnice na pravoslavnom groblju, kao i na spomen-obilježja na Trgu srpske vojske.

Jedna od najvećih grobnica u Republici Srpskoj otkrivena je u Mrkonjić Gradu, gdje je pronađeno 181 tijelo žrtava, među kojima 81 civil, 97 boraca Vojske Republike Srpske, tri pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske. Među ekshumiranim je i 10 žena.

U manjim grobnicama u ovoj opštini pronađeno je još 176 tijela civila, pripadnika Vojske i MUP-a Republike Srpske. Za ove stravične zločine još niko nije odgovarao.

Načelnik opštine Mrkonjić Grad Dragan Vođević rekao je da i dalje ostaje žal što za ove zločine niko nije odgovarao, niti je priveden na saslušanje.

"Masovna grobnica je pronađena kada smo se 1996. godine, nakon izbjeglištva, vratili u grad i svi znamo šta smo tada zatekli i u kakvom stanju su bili naši domove i firme", rekao je Vođević.

On je pozvao nadležne institucije da proces za zločine počinjene nad Srbima u Mrkonjić Gradu pokrenu sa mrtve tačke.

Predsjednik Opštinske organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila Zdravko Karać, koji je u masovnoj grobnici pronašao posmetne ostatke brata i punice, rekao je da su porodice žrtava neutješne i da polako gube nadu u dostupnu pravdu.

"Bez uticaja međunarodne zajednice ovđe se ništa ne bi dogodilo. Žao mi je što se još ne pokreće postupak za počinjene zločine", rekao je Karać.

Služenju parastosa i polaganju vijenaca na spomen-obilježjima, između ostalih, prisustvovala je ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić.

Dan opštine Mrkonjić Grad je ustanovljen kao dan sjećanja na 4. februar 1996. godine, kada su se, poslije petomjesečnog izbjeglištva, Mrkonjićani vratili na svoja ognjišta.

Na području opštine Mrkonjić Grad tokom 117 dana hrvatske agresije porušeno je i zapaljeno više od 2.000 stambenih objekata, dok je 6.000 kuća oštećeno i opljačkano. Ratna šteta procijenjena je na 670 miliona KM.

Share: