00 387 50 220 920 kabinet_nacelnika@mrkonjic-grad.rs.ba Понедјељак – Петак 7.00h - 15.00h

Vijesti

01. August, 2019.

Slava opštine- Služen parastos za poginule borce

Predstavnici opštine i Boračke organizacije položili su vijence na spomen-obilježje masovne grobnice na Gradskom pravoslavnom groblju i na Centralno spomen- obilježje na Trgu srpskih boraca. 


Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske Duško Miletić rekao je da je 11. mrkonjićka pješadijska brigada bila junačka i viteška, te da je zajedno sa pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova dala nemjerljiv doprinos u stvaranju Republike.

"Prema mom, a i prema mišljenju drugih, ona spada u jednu od boljih brigada Vojske Republike Srpske jer je izvršavala sve postavljene zadatke na ratištima u cijeloj Republici", istakao je Miletić.

U Mrkonjić Gradu je poslije proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata pronađena jedna od najvećih grobnica u Republici Srpskoj sa 181 tijelom žrtava, među kojima 81 civila, 97 boraca Vojske Republike Srpske, tri pripadnika MUP-a Srpske.

U manjim grobnicama na području ove opštine pronađeno je još 176 tijela civila, pripadnika Vojske i MUP-a Republike Srpske.

Na području opštine Mrkonjić Grad tokom 117 dana hrvatske agresije porušeno je i zapaljeno više od 2.000 stambenih objekata, dok je 6.000 kuća oštećeno i opljačkano. Ratna šteta procijenjena je na 670 miliona KM.

Iako se zna ko su počinioci, za zločine u Mrkonjić Gradu niko nije odgovarao.

Načelnik opštine Mrkonjić Grad Divna Aničić ponovo je sa mjesta gđe je pronađena masovna grobnica apelovala da Tužilaštvo BiH konačno procesuira zločine koji su počinjeni u ovom gradu.

"Prošlo je više od 20 godina, a još niko nije odgovarao, takav odnos prema ovim zločinama je nedozvoljen", naglasila je Aničićeva.

Ljubinka Kreka, koja je u masovnoj grobnici pronašla muža, rekla je da je njenoj porodici svaka godina sve teža jer ne vjeruju da će stići pravda i da će neko odgovarati.

"Bio je pripadnik 11. mrkonjićke brigade, đeca su mi bila malena kad se to desilo, sin nije ni vidio oca. Teško je pričati o tome, gubimo nadu i ne vjerujem da će počinioci biti kažnjeni", rekla je Kreka.

Slavske svečanosti i lomljenje slavskog kolača predviđeno je za 20.00 časova na Trgu kralja Petra Prvog Karađorđevića, nakon čega će uslijediti koncert Snežana Đurišić. 

Share: