00 387 50 220 920 kabinet_nacelnika@mrkonjic-grad.rs.ba Понедјељак – Петак 7.00h - 15.00h

Vijesti

07. May, 2019.

KUD-u ''Petar Kočić'' treće mjesto na Festivalu folklora ''BURHANIYE TROPHY 2019''

Osim što je takmičarskog, festival folklora  Sarimsakli je i edukativnog i zabavnog karaktera. Tako su učesnici na obalama Egeja prezentovali svoju nošnju i koreografije, a mogli su i da obnove gradivo iz istorije, ali i da nauče nešto novo.

Tokom nekoliko dana turneje obišli su Troju, Izmir, Instambul, te krstarili po arhipelagu 23 ostrva i upoznali se sa kulturom i tradicijom ovog dijela Turske.

Festival je bio odlično organizovan i osmišljen, a sam defile centrom grada i sam festival na trgu pred mnogobrojnom publikom potakli su naše folkloraše da se predstave najbolje što mogu. Prikaz igara iz okoline Leskovca naišao je na odličan prijem kod publike, o čemu svjedoči i visoko treće mjesto.

____________________________________________________________________

Sarimsakli (u prevodu sa turskog : zemlja bjelog luka) takav naziv nosi zahvaljujući znatnom uzgajanju ove kulture u regionu, danas je turistički centar a ujedno i vazdušna banja. Leži na obroncima planine Šejtan sofra (đavolja trpeza) u zapadnoj Turskoj (regija Ajvalik), na Egejskom priobalju,nasuprot grčkom ostrvu Lesbos. Oblast Ajvalik karakteriše zaliv i arhipelag koji osim najvećeg Lezbosa čine još 22 atraktivna ostrva . Čitava oblast Ajvalik je pod zaštitom države i leži na istoj geografskoj širini kao i Meteori i Larisa u Grčkoj. Naselje su osnovali Rimljani a kroz istoriju su se smjenjivali vladari i uprave. Zahvaljujući izuzetno povoljnom geografskom položaju i prirodnom zaklonu ovde su utočište pronalazili i gusari. U Sarimsakliju je živio znatan broj Grka, sve do 1922 godine kada je Grčko-turskim sporazumom o razmjeni stanovništva, Mustafa Kemal paša Ataturk vratio grad Turskoj, Grci odlaze i u njega dolaze Turci sa Krita i Egejske Makedonije.

Sarimsakli je nama najbliže tursko ljetovalište, a od glavnog grada Turske, Istanbula, Sarimsakli je udaljen oko 300 km juzno. Sarimsakli se, kao mjesto na turističkoj mapi Turske, pojavio prije oko 15 godina. Nekada je to bio miran ribarski gradić koji bi ponekad ugostio putnike namjernike na putu ka većim egejskim turističkim mjestima. Sada ovo mjesto pretenduje da bude u samom vrhu turskih ljetovališta.

Čuven je po jednoj od najboljih i najdužih plaža na Egejskom moru, dugoj oko 7,5 km po svježem i prijatnom vazduhu koji dopire iz obližnjih borovih šuma, zasadima maslina, smokava i uzgoju vinove loze.

Zbog vlažnosti vazduha od samo 0,5% Svjetska zdravstvena organizacija je Sarimsakli uvrstila u listu za vazdušnih banja. Po blagotvornosti i efikasnosti banja je prva u Evropi a druga u svijetu jer boravak od 21 dana u Sarimsakliju onima sa disajnim tegobama omogućuje spokojnu jesen i zimu.

Sarimsakli se ubrzano razvija u moderno turističko odredište koje ima neophodnu infrastrukturu značajnu žiteljima i posjetiocima da provedu odmor kakav zaslužuju.

Share: