00 387 50 220 920 kabinet_nacelnika@mrkonjic-grad.rs.ba Понедјељак – Петак 7.00h - 15.00h

Obavještenja

17. April, 2019.

Načelnica opštine gost emisije „Zajednički talas“ na radiju Republike Srpske

Kroz razna pitanja koja su joj postavljena, načelnica opštine je napravila retrospektivu svog mandata. Ono što je posebno istaknuto je to da je budžet opštine Mrkonjić Grad sve ove godine stabilan , da je izvršavanje svih obaveza uredno. „Nastavila sam dobru praksu onog što je radio prethodni načelnik gospodin Zoran Tegeltija, a poboljšana je cjelokupna infrastruktura, mnogo smo gradili, asfaltirali i ispunjavali ono što smo obećali našim građanima. Privukli smo strane investitore, tako da su u zadnjih par godina došla tri italijanska, slovenački, makedonski i hrvatski  investitor“, istakla je Aničićeva.

U emisiji se govorilo o BFC sertifikatu koji je Mrkonjić Grad stekao, a koji pokazuje da ima iste ili slične uslove kao drugi gradovi i opštine iz ovog dijela Evrope za sve nove i postojeće privrednike.

Načelnica je skrenula pažnju i na model podrške malim i srednjim preduzećima, koji se realizuje od 2005. godine, kao i cjelokupni Program za podsticaj privrednog razvoja opštine, koji predlaže Agencija za privredni razvoj i koji mnogo nudi privrednicima i poljioprivrednicima.

Što se tiče infrastrukturnih projekata, navedeno je da je većina puteva na području opštine asfaltirana, a da vodovod još čekaju sela Baljvine i Surjan. Jedan od najvažnijih projekata, čija realizacija je u toku, je izgradnja stadiona sa vještačkom travom, čija je vrijednost oko milion konvertibilnih maraka, a za šta je  600.000KM obezbjeđeno iz budžeta Opštine i 400.000KM kao donacija Republike Srbije.

U oblasti turizma, navedeno je da se Mrkonjić Grad nikad nije bazirao na turizam, jer je donekle razvijen samo jednodnevni turizam, a istaknuto je da je urađen zoning plan Balkane, te da se radi na međuopštinskoj turističkoj organizaciji pet zapadnokrajiških opština.

Aničićeva je navela da opština mnogo radi za mlade, jer ima najblaže kriterijume za ostvarivanje prava na stipendiju, te da mnogo ulaže u sport i kulturu.

Share: