00 387 50 220 920 kabinet_nacelnika@mrkonjic-grad.rs.ba Понедјељак – Петак 7.00h - 15.00h

Obavještenja

17. November, 2016.

Održano stručno predavanje o uzgoju malina

Besim Tabaković, ispred UNDP-a održao je danas poljoprivrednim proizvođačima u Mrkonjić Gradu predvanje na temu 'Tehnologija uzgoja malina'. Rekao je da je riječ o voćnoj vrsti čija se proizvodnja širi.

''Na cijelom području Bosne i Hercegovine sadnja maline je u ekspanziji, i zadnjih nekoliko godina proizvodne površine su se uduplale i taj trend ne prestaje'', rekao je Tabaković.

On je istakao da su proizvođači malina na predavanju upoznati sa cijelim jednim procesom uzgoja maline.

''Ovim predavanjem obuhvatili smo  cijeli jedan proces od pripreme zemljišta, izbora sadnog materijala, različitih modula sadnje, kao i održavanja zasada tokom vegetacije. Takođe smo govorili i o programu prihrane i zaštite malina, kao i samoj završnici sezone i agrotehničkim mjerama poslije berbe'', kazao je Tabaković.

Dijana Eremija saradnik za poljoprivredu u Agenciji za privredni razvoj kazala je da je Opština Mrkonjić Grad prošle godine u saradnji sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija-UNDP-om realizovala program podizanja zasada malina za deset poljoprivrednika, gdje je za nabavku sadnog materijala izdvojeno je 50 hiljada maraka.

''Dobili su po 1.400 sadnica malina, oko 1.200 stubova, sistem za navodnjavanje i analizu zemljišta. Njihovo je samo bilo da imaju zemljište'', rekla je Eremija.

Ona je dodala da je opština Mrkonjić Grad u svrhu toga prošle godine na Kotoru sagradila i hladnjaču za odlaganje voća.

 U opštini Mrkonjić Grad u toku  tender za nabaku  12.000 sadnica maline za deset novih poljoprivrednih proizvođača koji su prošli na javnom pozivu za uzgoj maline. 

Predavanje o uzgoju malina je održano u organizaciji Agencije za privredni razvoj opštine Mrkonjić Grad i u sklopu manifestacije Aranđelovdanski vašar, koja se održava od 14. do 19. novembra.

Share: