00 387 50 220 920 kabinet_nacelnika@mrkonjic-grad.rs.ba Понедјељак – Петак 7.00h - 15.00h

Obavještenja

22. September, 2016.

Načelnica Divna Aničić otvorila izložbu "Njegujmo srpski jezik"

Načelnica opštine Mrkonjić Grad Divna Aničić otvorila je danas u prostorijama Narodne biblioteke izložbu fotografija i plakata "Njegujmo srpski jezik".

Aničićeva je istakla da je izložba došla u pravo vrijeme, pred referendum o Danu Republike Srpske, kada treba da se sačuva identitet Srpske, te da će nastojati da izložbu vidi što više sugrađana.

Direktorica Narodne biblioteke u Mrkonjić Gradu Biljana Ćelić rekla je da je cilj ove izložbe da osvijesti sve one koji se služe srpskim jezikom.

"Izložba je posvećena čuvanju srpskog jezika u školama, ustanovama, na javnim mjestima, jer je srpski jezik ugrožen od tuđica, skraćenica, medija, internet aplikacija i drugih načina komunikacije", rekla je Ćelićeva.

Goran Milošev sa Filozofskog fakulteta u Banjaluci, jedan od autora izložbe, istakao je da je ova izložba način da se jezička pravila približe što širem krugu ljudi.

"Stanje u našoj kulturi nije baš na visokom nivou i zbog toga treba da se na ovaj način pravila i norme srpskog jezika približe što većem broju ljudi", rekao je Milošev.

Organizator izložbe je Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske, a kampanja je nastala u Beogradu. Univerzitetska biblioteka je ovu kampanju proširila na Republiku Srpsku kao dio obilježavanja jubileja - 80 godina svog postojanja.

Share: