00 387 50 220 920 kabinet_nacelnika@mrkonjic-grad.rs.ba Понедјељак – Петак 7.00h - 15.00h

Obavještenja

06. July, 2016.

Načelnica Divna Aničić prisustvovala prezentaciji ostavrenih rezultata u Prvom ciklusu Finansijskog mehanizma

Načelnica opštine Mrkonjić Grad Divna Aničić, prisustvovale je sastanku u Investiciono-razvojnoj banci Srpske na kojem je predstavljen Izvještaj o procjeni socio-ekonomskih uticaja Prvog godišnjeg ciklusa Finansijskog mehanizma za finansiranje projekata integrisanog i održivog lokalnog razvoja 2014-2015.

 Ukupna vrijednost realizovanih projekata u Prvom godišnjem ciklusu iznosi 851.719,86 KM, od čega se 536.723,04 KM (64%) odnosi na sredstva Finansijskog mehanizma, dok su preostalih 314.996,83 KM (37%) obezbijedili korisnici iz sopstvenih izvora. 

 

Načelnica Aničić je rekla da je opština uspješno realizovala projekat uspostavljanja prve hladnjače u Mrkonjić Gradu. ''Prošle godine hladnjača je radila u eksperimentalnoj fazi i uspješno je sedam proizvođača uskladištilo tri tone voća. Pokazalo se da je hladnjača ispunila očekivanja u tehničkom smislu, i ove godine očekujemo da će u potpunosti biti iskorišteni njeni kapaciteti'', rekla je Aničićeva, i dodala da je u završnoj fazi još jednan projekat iz Finansijskog mehanizma.

''U završj smo fazi realizacije projekta iz oblasti poboljšanja pristupa i kvaliteta javnih usloga u jedinicama lokalne samouprave,  a radi se o projektu  rekonstrukcije Vatrogasnog doma u Mrkonjić Gradu'', istakla je Aničićeva.

Aničićeva se zahvalila  donatorima i  pohvalila projekat Finansijskog mehanizma kao vrlo uspješan  i zamolila donatore da i u budućnosti nastave sa ovakvim i sličnim projektima.
Sezin Sinanoglu, rezidentni koordinator UN u BiH se zahvalila svim partnerima na veoma uspješnoj saradnji izražavajući zadovoljstvo relalizovanim projektima koji doprinose kvalitetu života građana u ruralnim sredinama ali doprinose i razvoju međuopštinske saradnje.

U strukturi finansijskog doprinosa Mehanizma, sredstva osigurana kroz SDC/UNDP Projekat integrisanog lokalnog razvoja (ILDP) učestvuju sa 402.283,70 KM (75%), odnosno sredstva Vlade Republike Srpske, sa 134.439,34 KM (25%). Sve ostvarene uštede u odnosu na odobrene iznose sredstava Finansijskog mehanizma biće iskorišćene za finansiranje projekata u sklopu Drugog godišnjeg ciklusa Finansijskog mehanizma za finansiranje projekata integrisanog i održivog lokalnog razvoja u Republici Srpskoj 2015-2016.

Rezultati i efekti Finansijskog mehanizma u području „javnih usluga,“ prevashodno se ogledaju u sljedećem: izgrađeno je 4.143,00 m nove, te rekonstruisano i sanirano 12.115,30 m postojeće vodovodne mreže; nabavljena je oprema za službu hitne pomoći, uključujući i sanitetsko vozilo sa pratećom opremom, na koji način su stvorene pretpostavke za efikasnije pružanje i povećanje dostupnosti primarne zdravstvene zaštite za oko 12.000 stanovnika; nabavkom namjenskih vozila (specijalno motorno vozilo za sakupljanje i odvoz otpada, kombinovana građevinska mašina i kamion – kiper) i ostalih sredstava za opremanje komunalnih preduzeća u dvije novoformirane, pretežno ruralne lokalne zajednice omogućeno je povećanje operativnosti ovih preduzeća, a samim tim i dostupnosti i kvaliteta javnih usluga što je nužna pretpostavka za održavanje stanovništva na ovim područjima (oko 2.900 stanovnika).
Kroz finansiranje odobrenih projekata u domenu „ruralnog razvoja,“ na dvije (2) lokacije u opštini Teslić instalirani su pogoni za sušenje i pakovanje voća, te hladnjača na području opštine Mrkonjić Grad ukupno skladištenih kpaciteta 60T, nabavljeno je i podijeljeno 4.360 sadnica šljive u opštini Teslić, odnosno 61.200 sadnica maline i sistem za navodnjavanje 4,5 ha novih malinjaka u opštini Rudo.

Predstavljanju Izvještaja prisustvovao i Jose Guntern, direktor za saradnju ambasade Švajcarske u BiH i Sezin Sinanoglu, rezidentni koordinator UN u BiH, te predstavnici ministarstva uprave i lokalne samouprave, ministrastva finansija, IRBRS i opština.

Share: