00 387 50 220 920 kabinet_nacelnika@mrkonjic-grad.rs.ba Понедјељак – Петак 7.00h - 15.00h

Vijesti

26. September, 2019.

Održana „3. Konferencija preduzetništva žena u Trebinju“

Pored velikog broja preduzetnica,  prestavnika  ministarstva, Privredne komore u RS, lokalnih  zajednica, Gender centra Vlade RS,  razvojnih agencija , 3. Konferenciji  preduzetništva žena u RS, u Trebinju svoj doprinos je dala i načelnik opštine Mrkonjić Grad Divna Aničić.

Direktor sektora za ekonomsko pravne poslove u Privrednoj komori RS Dragana Kokot rekla je da je cilj konferencije  predstavljanje  projekta „ Predstavljanje preduzetništva žena u RS“ ali i strategije podrške razvoja ženskog preduzetništva, koja treba da bude usvojena u Narodnoj skupštini RS. „Konferencijom povezujemo preduzetnice koje žele da kreiraju bolje uslove u Srpskoj, ali i da damo  podstreh ženama da se počnu baviti  preduzetništvom“, rekla je Kokot, koja je  i predsjednik Savjeta za preduzetništvo žena u Privrednoj komori RS.

U Programu konferencije održana su motivaciona predavanja, sa osvrtom na problematiku i osnaživanje žena u preduzetništvu, te dvije panel diskusije kroz koja su predstvljena iskustva preduzetnica  iz zemlje i regiona. 

Nakon konferencije organizovano je potpisivanje sporazuma  o saradnji između  udruženja žena iz regiona, dok su u okviru Evropske mreže preduzetništva održani i  bilateralni susreti učesnika.

Organizacija konferencie  realizuje se pod okriljem Evropske  mreže  preduzetništva,  a podržana je i od Evropske banke za obnovu i razvoj. 

Istraživanja pokazuju da u Evropi ima više žena nego muškaraca, žene preduzetnice predstavljaju samo trećinu samozaposlenih u EU. Postoje  neki dodatni faktori  (kao što su  usklađivanje biznisa i porodice) zbog kojih  je preduzetništvo manje atraktivna opcija za njih, nego  za muškarce. Evropska komisije tim realizuje  brojne aktivnosti  u zemljama EU , kako bi  ovo prevazišla  i ohrabrila  više žena da započnu  sopstveni biznis.

 

Share: