00 387 50 220 920 kabinet_nacelnika@mrkonjic-grad.rs.ba Понедјељак – Петак 7.00h - 15.00h

Obavještenja

02. August, 2024.

OBILjEŽENA SLAVA OPŠTINE

Na Trgu kralja Petra I Karađorđevića večeras je slavskim obredom obilježena krsna slava opštine i Dan i slava 11. mrkonjićke lake pješadijske brigade, Sveti prorok Ilija, te je tom prilikom naglašeno da je srpski narod uspio da sačuva svoju tradiciju uprkos brojim nedaćama.

Srpski član Predsjedištva BiH Željka Cvijanović izjavila je da je uvijek zadovoljstvo biti u Mrkonjić Gradu, koji je povodom Ilindana - krsne slave opštine, posebno lijep i svečan.

Cvijanovićeva je istakla da je srećna što vidi da Mrkonjić Grad korača sigurnim putem razvoja i što je godinama primjer odlične saradnje sa republičkim institucijama.

"Želim da tako bude i u narednom periodu i da, kao i do sada, ostanemo okupljeni oko slave, slobode i Republike Srpske", navela je Cvijanovićeva.

Ona je svim građanima i rukovodstvu Mrkonjić Grada čestitala krsnu slavu, kao i Dan 11. mrkonjićke lake pješadijske brigade.

Načelnik opštine Dragan Vođević rekao je u obraćanju prisutnima da je ponosan na činjenicu da ovaj grad i njegovi sugrađani njeguju srpsku tradiciju i običaje, koji su srpski narod sačuvali kroz istoriju.

Vođević je istakao da je Mrkonjić Grad mjesto koje je dosta izgrađeno i da nastavlja da korača u budućnost sa novim planovima.

"Velika je čast predstavljati ovaj grad nakon toliko godina, i svega onog što smo doživjeli i proživjeli, a poseban pozdrav i zahvalnost uputiću našim borcima koji su branili i sačuvali našu Republiku Srpsku", poručio je Vođević.

On je dodao da je posebna čast što je večeras prisutna i srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, a zahvalio je i ostalim gostima među kojima je i ministar prosvjete i kulture Željka Stojičić, ali građanima koji su prisutni u velikom broju.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je čestitku povodom slave opštine rukovodstvu i borcima 11. Mrkonjićke lake pješadijske brigade, kao i svim građanima.

Komandant 11. Mrkonjićke lake pješadijske brigade general Radovan Ilić čestitao je slavu pripadnicima ove brigade, načelniku opštine i građanima što iz godine u godinu održavaju tradiciju.

"Ne smije se izgubiti uspomena na ono što je ova brigada uradila u toku Odbrambeno-otadžbinskog rata. Jedna je od brigada koja je učestvovala na skoro svim ratištima i time dala ogroman doprinos odbrani Republike Srpske", naglasio je general Ilić.

Nažalost, dodao je, na tom putu ostali su mnogi životi ratnih drugova, koji nikada ne smiju biti zaboravljeni.

U zabavnom dijelu programa uslijedio je koncert pjevača Jovana Perišića.

Obilježavanje slave opštine počelo je sinoć Ilindanskom smotrom folklora.

Na praznik Svetog proroka Ilije sutra će u 9.30 časova u Hramu Svetog Save biti služena Sveta liturgija i parastos za poginule borce u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Nakon toga na gradskom groblju i Trgu srpske vojske kod spomen-obilježja biće položeni vijenci.

Share: