00 387 50 220 920 kabinet_nacelnika@mrkonjic-grad.rs.ba Понедјељак – Петак 7.00h - 15.00h

Обавјештења

02. август, 2024.

ОБИЉЕЖЕНА СЛАВА ОПШТИНЕ

На Тргу краља Петра I Карађорђевића вечерас је славским обредом обиљежена крсна слава општине и Дан и слава 11. мркоњићке лаке пјешадијске бригаде, Свети пророк Илија, те је том приликом наглашено да је српски народ успио да сачува своју традицију упркос бројим недаћама.

Српски члан Предсједиштва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је да је увијек задовољство бити у Мркоњић Граду, који је поводом Илиндана - крсне славе општине, посебно лијеп и свечан.

Цвијановићева је истакла да је срећна што види да Мркоњић Град корача сигурним путем развоја и што је годинама примјер одличне сарадње са републичким институцијама.

"Желим да тако буде и у наредном периоду и да, као и до сада, останемо окупљени око славе, слободе и Републике Српске", навела је Цвијановићева.

Она је свим грађанима и руководству Мркоњић Града честитала крсну славу, као и Дан 11. мркоњићке лаке пјешадијске бригаде.

Начелник општине Драган Вођевић рекао је у обраћању присутнима да је поносан на чињеницу да овај град и његови суграђани његују српску традицију и обичаје, који су српски народ сачували кроз историју.

Вођевић је истакао да је Мркоњић Град мјесто које је доста изграђено и да наставља да корача у будућност са новим плановима.

"Велика је част представљати овај град након толико година, и свега оног што смо доживјели и проживјели, а посебан поздрав и захвалност упутићу нашим борцима који су бранили и сачували нашу Републику Српску", поручио је Вођевић.

Он је додао да је посебна част што је вечерас присутна и српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, а захвалио је и осталим гостима међу којима је и министар просвјете и културе Жељка Стојичић, али грађанима који су присутни у великом броју.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик упутио је честитку поводом славе општине руководству и борцима 11. Мркоњићке лаке пјешадијске бригаде, као и свим грађанима.

Командант 11. Мркоњићке лаке пјешадијске бригаде генерал Радован Илић честитао је славу припадницима ове бригаде, начелнику општине и грађанима што из године у годину одржавају традицију.

"Не смије се изгубити успомена на оно што је ова бригада урадила у току Одбрамбено-отаџбинског рата. Једна је од бригада која је учествовала на скоро свим ратиштима и тиме дала огроман допринос одбрани Републике Српске", нагласио је генерал Илић.

Нажалост, додао је, на том путу остали су многи животи ратних другова, који никада не смију бити заборављени.

У забавном дијелу програма услиједио је концерт пјевача Јована Перишића.

Обиљежавање славе општине почело је синоћ Илинданском смотром фолклора.

На празник Светог пророка Илије сутра ће у 9.30 часова у Храму Светог Саве бити служена Света литургија и парастос за погинуле борце у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Након тога на градском гробљу и Тргу српске војске код спомен-обиљежја биће положени вијенци.

Подели: