00 387 50 220 920 kabinet_nacelnika@mrkonjic-grad.rs.ba Понедјељак – Петак 7.00h - 15.00h

Obavještenja

01. July, 2019.

Neđo Kerlec pobjednik manifestacije „Kosidba na Balkani“

Na kosidbi, održanoj  u Turističkom centru Balkana kod Mrkonjić Grada, drugo mjesto osvojio je Vuk Vučković iz Ljiga, a treće Mirko Kecman iz Petrovca.

Kosci su se, osim u takmičenju ručnom kosom varcarkom, nadmetali i u skoku u udalj, obaranju ruke, obaranju sa brvna i u bacanju kamena s ramena. Titula „Delija Balkane“ pripala je Mariju Prljeviću iz Tomislavgrada.

 Na otvaranju ove manifestacije načelnica opštine Mrkonjić Grad Divna Aničić istakla je na njen značaj jer se tako čuva tradicija.

„Ono što je najvažnije je da čuvamo tradiciju i uspomenu na Lazara Laketu koji je započeo sve ovo. Sljedeće godine je trideseta kosidba koja je jubilarna i tada ćemo prirediti jedan veliki spektakl, koji ova manifestacija i zaslužuje“, istakla je Aničićeva.

Prije početka nadmetanja kosaca, služen je parastos i položeno cvijeće na spomen-obilježje Lazaru Laketi, nekadašnjem šampionu Evrope u ručnom košenju trave i osnivaču ove manifestacije.

Dane kosidbe, koji se održavaju 29. put, pratio je bogat kulturno-umjetnički program u kojem su učestvovali Folklorna sekcija Kulturnog centra “Radoje Domanović” iz Rače Kragujevačke i Kulturno-umjetničko društvo “Petar Prvi Karađorđević Mrkonjić” iz Mrkonjić Grada.

U prostorijama Kulturnog centra „Petar Kočić“ u Mrkonjić Gradu  je u okviru svečanosti posvećenih „Danima kosidbe“ održana kosačka smotra folklora i otvorena je dokumentarna izložba „Kosidba na Balkani - Memorijal Lazar Laketa 1990-2018", autora Slobodana Ćoćkala.

Kosidbu je organizovala Agencija za privredni razvoj, a pokrovitelj je opština Mrkonjić Grad.

Share: