00 387 50 220 920 kabinet_nacelnika@mrkonjic-grad.rs.ba Понедјељак – Петак 7.00h - 15.00h

Obavještenja

26. December, 2016.

Sindikalna organizacija opštine Mrkonjić Grad upriličila je danas prijem za 47 penzionera, koji su svoj radni vijek proveli radeći u Opštinskoj upravi.

U Kulturnom centru 'Petar Kočić', danas je svečano otvorena izložba arhivskih dokumenata 'Dvadeset pet godina Narodne skupštine Republike Srpske 1991-2016' u okviru obilježavanja 25 godina osnivanja i rada Narodne skupštine Republike Srpske.

Izložbu je otvorila potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske o Željka Stojičić koja je rekla da se otvaranjem izložbe u Mrkonjić Gradu nastavlja obilježavanje važnog jubileja kada je počeo proces konstituisanja Republike Srpske, čiji je osnovni cilj bio očuvanje političkog, teritorijalnog, nacionalnog i duhovnog identiteta srpskog naroda u BiH.

"S ponosom se može istaći da je Republika Srpska stvorena političkom voljom njenih naroda i građana. Republika Srpska je pravna, trajna, politička zajednica u čijem stvaranju i očuvanju je značajnu ulogu imala i ima Narodna skupština Republike Srpske kao najviši ustavotvorni i zakonodavni organ"m istakla je Stojičićeva.

Ona je naglasila da Republika Srpska ima izgrađeno ustavno uređenje i zakonske okvire, politički i ekonomski sistem koji je čine modernom i demokratskom republikom.

Stojičićeva je podsjetila da je Narodna Skupština Srpske donijela niz istorijskih i ključnih odluka koje su imale veoma važnu ulogu u razvoju i očuvanju i afirmaciji Republike Srpske.

"Uložićemo dodatne napore da budu doneseni reformski zakoni i drugi procesi sa ciljem unapređenja ekonomskog i socijalnog stanja u Republici Srpske. Želimo da radimo odgovorno, da donosimo dobre, pravedene i provodljive akte koji će omogućiti brži razvoj i napredak Republike Srpske, bolji i bezbjedniji život njenih naroda i građana", naglasila je Stojičićeva.

Izložba je otvorena u zgradi Sportsko-kulturnog centra "Petar Kočić", objektu gdje je 20. i 21. jula 1993. godine održana 33. sjednica Narodne skupštine Republike Srpske.

Tim povodom Stojičićeva i načelnik opštine Mrkonjić Grad Divna Aničić svečano su otkrile spomen-ploču, posvećenu tom događaju.

Aničićeva je rekla da je to jedan od načina da se istorija Republike Srpske sačuva od zaborava.

"Narodna skupština je organ koji je donosio veoma važne odluke u toku rata i nadam se da nikad više neće biti rata i da će se sve ostale odluke donositi u miru", istakla je Aničićeva.

Ona je zahvalila Arhivu Republike Srpske i Narodnoj skupštin jer su ustupili izložbu, koja je osma po redu i nagalasila da je posebno ponosna na spomen-ploču koja će tu trajno ostati.

Slobodan Ćoćkalo, radnik Sportsko-kulturnog centra "Petar Kočić", ističe da je značaj ove izložbe u tome što ukazuje na kontinuitet trajanja državotvornog i ustavnopravnog procesa unazad 25 godina.

"Posebno je važna ta 33. sjednice Narodne skupštine na kojoj je donesena rezolucija da se ponište odlike ZAVNOBiH-a, a to je i danas kamen spoticanja na nivou BiH", rekao je Ćoćkalo.

Arhiv Republike Srpske je povodom 25 godina od osnivanja i postojanja Narodne skupštine Republike Srpske priredio izložbu koja predstavlja jednu u nizu izložbi arhivskih dokumenata, urađenih na visokom profesionalnom nivou.

Izložbu prati ilustrovan katalog čiji su autori izložbe i kataloga Bojan Stojnić, Verica Stošić i Goran Đuran iz Arhiva Republike Srpske.

Na priređivanju izložbe radio je tim istoričara i arhivista. Izložba u Mrkonjić Gradu biće otvorena do 30. decembra.

Share: