00 387 50 220 920 kabinet_nacelnika@mrkonjic-grad.rs.ba Понедјељак – Петак 7.00h - 15.00h

Обавјештења

26. децембар, 2016.

Синдикална организација општине Мркоњић Град уприличила је данас пријем за 47 пензионера, који су свој радни вијек провели радећи у Општинској управи.

У Културном центру 'Петар Кочић', данас је свечано отворена изложба архивских докумената 'Двадесет пет година Народне скупштине Републике Српске 1991-2016' у оквиру обиљежавања 25 година оснивања и рада Народне скупштине Републике Српске.

Изложбу је отворила потпредсједник Народне скупштине Републике Српске о Жељка Стојичић која је рекла да се отварањем изложбе у Мркоњић Граду наставља обиљежавање важног јубилеја када је почео процес конституисања Републике Српске, чији је основни циљ био очување политичког, територијалног, националног и духовног идентитета српског народа у БиХ.

"С поносом се може истаћи да је Република Српска створена политичком вољом њених народа и грађана. Република Српска је правна, трајна, политичка заједница у чијем стварању и очувању је значајну улогу имала и има Народна скупштина Републике Српске као највиши уставотворни и законодавни орган"м истакла је Стојичићева.

Она је нагласила да Република Српска има изграђено уставно уређење и законске оквире, политички и економски систем који је чине модерном и демократском републиком.

Стојичићева је подсјетила да је Народна Скупштина Српске донијела низ историјских и кључних одлука које су имале веома важну улогу у развоју и очувању и афирмацији Републике Српске.

"Уложићемо додатне напоре да буду донесени реформски закони и други процеси са циљем унапређења економског и социјалног стања у Републици Српске. Желимо да радимо одговорно, да доносимо добре, праведене и проводљиве акте који ће омогућити бржи развој и напредак Републике Српске, бољи и безбједнији живот њених народа и грађана", нагласила је Стојичићева.

Изложба је отворена у згради Спортско-културног центра "Петар Кочић", објекту гдје је 20. и 21. јула 1993. године одржана 33. сједница Народне скупштине Републике Српске.

Тим поводом Стојичићева и начелник општине Мркоњић Град Дивна Аничић свечано су откриле спомен-плочу, посвећену том догађају.

Аничићева је рекла да је то један од начина да се историја Републике Српске сачува од заборава.

"Народна скупштина је орган који је доносио веома важне одлуке у току рата и надам се да никад више неће бити рата и да ће се све остале одлуке доносити у миру", истакла је Аничићева.

Она је захвалила Архиву Републике Српске и Народној скупштин јер су уступили изложбу, која је осма по реду и нагаласила да је посебно поносна на спомен-плочу која ће ту трајно остати.

Слободан Ћоћкало, радник Спортско-културног центра "Петар Кочић", истиче да је значај ове изложбе у томе што указује на континуитет трајања државотворног и уставноправног процеса уназад 25 година.

"Посебно је важна та 33. сједнице Народне скупштине на којој је донесена резолуција да се пониште одлике ЗАВНОБиХ-а, а то је и данас камен спотицања на нивоу БиХ", рекао је Ћоћкало.

Архив Републике Српске је поводом 25 година од оснивања и постојања Народне скупштине Републике Српске приредио изложбу која представља једну у низу изложби архивских докумената, урађених на високом професионалном нивоу.

Изложбу прати илустрован каталог чији су аутори изложбе и каталога Бојан Стојнић, Верица Стошић и Горан Ђуран из Архива Републике Српске.

На приређивању изложбе радио је тим историчара и архивиста. Изложба у Мркоњић Граду биће отворена до 30. децембра.

Подели: