00 387 50 220 920 kabinet_nacelnika@mrkonjic-grad.rs.ba Понедјељак – Петак 7.00h - 15.00h

Obavještenja

02. September, 2016.

Uspješan početak rada pripremnog odjeljenja za muzičko obrazovanje

S ciljem muzičkog opismenjavanja djece od januara tekuće godine u Mrkonjić Gradu je počelo sa radom pripremno odjeljenje, koje je uvod u početak muzičkog obrazovanja za djecu uzrasta od 6 do 11 godina, kao i časovi harmonike za djecu od 8 do 14 godina.

Načelnica odjeljenja za opštu upravu i društvene djelatnosti u opštini Mrkonjić Grad Tijana Rađević Drljača kaže da je opština Mrkonjić Grad zbog velike zainteresovanosti djece  za muzičkom školom već uradila odrđene pripremne aktivnosti.

''Izvršeno je istraživanje o zainteresovanosti učenika i na osnovu dobijenih rezultata, odnosno velike zaineresovanosti učenika za muzičkim obrazovanjem, uputili smo inicijativu Muzičkoj školi ''Vlado Milošević'' u Banjaluci za osnivanje odjeljenja muzičke škole u Mrkonjić Gradu'', rekla je Rađević Drljača i  dodala da se sada  čeka njihov odgovor.

Pripremnu nastavu i školu harmonike vodi Milan Sladojević, profesor muzičke kulture, a časovi se održavaju u prostorijama Osnovne škole „Ivan Goran Kovačić“, i namijenjeni su đacima koji žele savladati osnove muzičke pismenosti i sviranje na instrumentu , odnosno harmonici.

Sladojević je rekao da već duže vrijeme u gradu postoji želja kod ljudi koji upravljaju našom lokalnom zajednicom da se otvori jedna muzička škola.

''Akcija je bila pokrenuta i kucali smo na nekoliko vrata, ali nam nije pošlo za rukom da ove godine otvorimo muzičku školu, međutim, nismo odustali od tog projekta. Škola koja sad postoji je osmišljena kao pripremni razred da se djeca upoznaju sa osnovama muzičke pismenosti i da se uvedu u svijet muzike i da vide šta ih to očekuje u budućem muzičkom školovanju. Obavezan predmet je solfeđo, teorijski predmet gdje se osposobljava glas da zvukom proizvede tekst i on je zajednički svoj djeci, bez obzira koji instrument dijete svira'' kazao je Sladojević.

On je istakao da je pripremnu nastavu pohađalo ukupno 49 učenika, od čega su na solfeđu bile dvije grupe: mala do 7 godina koju je pohađalo 13 učenika i velika do 11 godina koja je brojala 21 učenika, dok su harmoniku pohađala 33 učenika.

U sklopu škole djeluje i orkestar harmonika, koji je već imao priliku da se predstavi publici učešćem na humanitarnom koncertu ''Za Bobana'', i na festivalu ''Raspjevane pahuljice'', gdje su nastupali u revijalnom dijelu i svojim nastupom oduševili publiku.

Share: