00 387 50 220 920 kabinet_nacelnika@mrkonjic-grad.rs.ba Понедјељак – Петак 7.00h - 15.00h

Obavještenja

02. August, 2016.

PROSLAVLjENA KRSNA SLAVA OPŠTINE

Više hiljada građana na Trgu kralja Petra Prvog Karađorđevića u Mrkonjić Gradu zajedno sa predsjednicom Vlade Republike Srpske Željkom Cvijanović, ministrom finansija Zoranom Tegeltijom i ministrom rada i boračko-invalidske zaštite Milenkom Savanović, te brojnim drugim gostima, prisustvovali su večeras proslavi Svetog proroka Ilije, krsnoj slavi opštine Mrkonjić Grad. Slavski obred služio je episkop bihaćko-petrovački gospodin Atanasije, uz sasluženje sveštenstva i srpskog crkvenog hora 'Nikolajević', nakon čega je nastupilo lomljenje slavskog kolača.

Vladika Atanasije je čestitao Mrkonjićanima slavu i poželio im blagoslove.

„Molimo proroka Iliju da pošalje svoj blagoslov ovome gradu i svima koji žive u njemu. Neka vas Bog snabdije svim svojim blagoslovima, zdravljem i spasenjem“, kazao je Atanasije. Cvijanovićeva je takođe čestitala slavu i izrazila zadovoljstvo što je ponovo na ovom specifičnom obilježavnju krsne slave .

“ Slava se odvija u posebnom ambijentu, jer se mi  približavamo našem prvom referendumu Republike Srpske i time je  i ovaj dan veći i veličanstveniji i toga dana treba da širom Republike  kažemo šta mislimo i o Danu Republike, šta mislimo o sebi i na koji način  želimo da živimo u budućnosti i šta su to naši ciljevi“, kazala je Cvijanovićeva.  Naglasila je da je Republika Srpska jedna odrasla samosvjesna republika.

„ Mi mamo svoj cilj, u rukama držimo političke alate da ostvarimo svoje političe ciljeve i to je ono što nas čini pravom republikom“, istakla je ona. Načelnica opštine Mrkonjić Grad Divna Aničić je kazala da u za  prvih šest mjeseci ove godine u opštini  imaju 200 više zaposlenih u odnosu na kraj 2014. godine .

„ Sve je to zahvaljujući domaćim privrednicima, podsticajnim programima Vlade RS preko Zavoda za zapošljavanja,zahvaljujući vrlo povoljnim kreditima Agencije za privredni razvoj, i zahvaljujući  što su se u našoj opštini pojavili u zadnjoj godini strani investitori, “, kazala je Aničićeva. Nakon slavskog obreda i slavskih svečanosti,  nastavilo je slavlje uz popularnu grupu  ''Miligram''. U okviru svečanosti posvećenih obilježavanju slave opštine Svetog proroka Ilije u ponejdkeljak 1. avgusta služen je parastos za poginule borce Otadžbinsko-odbrambenog rata u kapeli Svetog apostola Marka i položeno je cvijeće na spomen-obilježje masovne grobnice na Gradskom pravoslavnom groblju i na Trgu Srpske vojske. Potom je  u Kulturnom centru ''Petar Kočić'' održana i svečana akademija u čast obilježavanja Dana 11. mrkonjićke lake pješadijske brigade.

Share: