00 387 50 220 920 kabinet_nacelnika@mrkonjic-grad.rs.ba Понедјељак – Петак 7.00h - 15.00h

Obavještenja

18. November, 2016.

ODRŽAN ARANĐELOVDANSKI VAŠAR

Na četvrtom Sajmu poljoprivrednih proizvoda Aranđelovdanski vašar danas u Mrkonjić Gradu predstavljene su narodne rukotvorine, tradicionalna jela, zanatski proizvodi, razne vrste rakija i med.

  Uz bogate trpeze, neizostavna je bila igra i pjesma lokalnih kulturno-umjetničkih društava.

Prema ocjeni članova žirija Ninoslava Nikićevića iz Beograda i Nermine Spaho iz Sarajeva, najkvalitetniju šljivovicu imao je Gojko Jović iz Mrkonjić Grada, najbolju kruškovaču Željka i Đorđe Landeka iz Ribnika, najbolju jabukovaču Mile Grujičić iz Potkozarja, a najbolju drenovaču Nikola Grubor iz Drvara.

Nagrađeni su dobili novčane nagrade.

Jović, čija je šljivovica bila najbolja i koji je ujedno i predsjednik Udruženja voćara, proizvođača rakija i drugih proizvoda "MG Savka", kaže da je ovaj kraj poznat po kvalitetnoj šljivovici.

"U proizvodnji rakije je bitno da je zdrav i čist plod, da se šljiva ukomi, peče po tehnološkim propisima i da odleži u buretu. Imam razne vrste rakija krušku, jabukovaču, dunjevaču i do sada sam dobio dosta nagrada za njihov kvalitet", kazao je Jović.

Đorđo Cvijić iz Mrkonjića proglašen je za najboljeg "gradimira" Republike Srpske, jer je pokazao najviše umijeća prilikom ocjenjivanja jačine mrkonjićke šljivovice.

U sklopu današnjeg Aranđelovdanskog vašara održan je festival domaće rakije, Etno-festival "Jabuka", Dani meda, te Izložba rukotvorina "Zlatni prsti".

Članice Udruženja žena "Naša žena" iz sela Podrašnice i ove godine donijele su kvalitetnu domaću hranu.

"Prezentujemo stara, domaća jela, sve je prirodno. Donijele smo i naše ručne radove - pletiva, heklanja, tkanja", navela je predsjednik Udruženja Borjana Janković i dodala da ovaj kraj ima potencijale za razvoj turizma.

Najljepši domaći hljeb napravila je Anđa Janjić iz Brčkog, a najljepšu kukuruzu Kolo srpskih sestara "Rođenje Presvete Bogorodice" iz Mrkonjić Grada.

Najljepšu pogaču napravile su žene iz Kola srpskih sestra "Blaga Marija" iz Orahovljana, a najljepši suvenir Ostoja Antić iz Šipova.

Najljepši štand imali su Božo Vlačić iz Trebinja i Radovan Vučenović iz Mrkonjića. Posebnu je pažnju skrenuo Vlačićev najljepši štand sa proizvodima od smokve.

"Prerađivač sam smokve. Došao sam na festival da vidim kvalitet moje rakije. Donio sam slatko, pekmez, likere, rakiju od smokve, kao i brašno od smokvinog lista", rekao je Vlačić i dodao da bi za rakiju od smokve trebalo izdvojiti oko 50 evra.

Neizostavan i ove godine na ovoj manifestaciji bio je Milenko Milovac iz Šipova, poznat po svojim proizvodima od drveta.

"Često kažem da je ovaj kraj najveće etno-selo na svijetu, počev od planine Manjače do Vitoroga. Donio sam danas kašike, čanke, kao i pticu od drveta da podsjetimo turiste da ovđe ima najviše vrsta ptica, među kojima je veliki tetrijeb rijetka zaštićena vrsta", rekao je Milovac.

Ćane Jakšić na vašar je donio bogatu paletu proizvoda od meda. Kazao je da pčele uzgaja na porodičnom imanju u mjestu Sokolac kod Šipova.

"Dugo se godina bavim pčelarstvom. Poznato je da je med lijek. Redovnom i pravilnom upotrebom pčelinjih proizvoda /propolis, matična mliječ, polenov prah/ čovjek može da rješava mnoge zdravstve probleme", istakao je Jakšić.

Posjetioci vašara mogli su danas da litar rakije od šljive kupe za 10 KM, kilogram meda i medovaču za 15 KM, drenju za 20 KM, jabukovaču i dunjevaču za 10 KM.

Pekmez od drenića i šipaka košta 10 KM, a od šljiva pet KM. Za janjski tronožac trebalo je izdvojiti 200 KM, za kašiku preklapaču 10 KM, a za čanak 20 KM.

Današnju manifestaciju organizovala je Agencija za privredni razvoj u saradnji sa opštinom Mrkonjić Grad, Sportsko-kulturnim centrom "Petar Kočić", Udruženjem pčelara "Matičnjak" i Udruženjem voćara, proizvođača rakija i drugih proizvoda "MG Savka".

Pokrovitelji manifestacije su opština Mrkonjić Grad, Ministarstvo trgovine i turizma, te Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske

Share: