00 387 50 220 920 kabinet_nacelnika@mrkonjic-grad.rs.ba Понедјељак – Петак 7.00h - 15.00h

Obavještenja

14. November, 2016.

Održano predavanje o plasteničkoj proizvodnji

Bojan Kecman, saradnik za ruralni razvoj u resoru za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, održao je danas mrkonjićkim poljoprivrednicima predavanje na temu 'Plastenička proizvodnja povrća i načini zaštite organskim preparatima'.

''Mi kroz ova predavanja proizvođače nastojimo da obrazujemo i da ih obučimo na koji način mogu ostvariti  uštede i kako mogu da izbjegnu primjenu pesticida, jer smo primijetili da dosta proizvođača ne zna kakve rizike nosi primjena pesticida u povrtnjacima'', rekao je Kecman i dodao da je organska proizvodnja povrća sve popularnija u svijetu, a da su mogućnosti  višestruke i ogromne.

''Za početak bi bilo dobro preporučiti našim proizvođačima da se udružuju u zadruge i udruženja kako bi omasovili svoju proizvodnju i članstvo, kao i količine i na taj način bi lakše dolazili do tržišta Zapadne Evrope'', kazao je Kecman.

On je podsjetio da Ministarstvo dugi niz godina obezbjeđuje i brojne podsticaje za plasteničku proizvodnju, kako kod nabavke plastenika, tako i kod otkupa određenih vrsta povrća.

Goran Todorović, direkor Agencije za privredni razvoj je rekao da Agencija kroz podsticajne programe pokušava da utiče na razvoj plasteničke proizvodnje.

''Poljoprivrednicima omogućavamo da besplatno ili sa minimalnim učešćem dobiju plastenike, obezbjeđujemo im rasad, ali i edukativna predavanja kako bi što bolje iskoristili te plastenike'', rekao je Todorović.

Opština Mrkonjić Grad kroz Program za podsticaj privrednog razvoja opštine do sada je finansirala nabavku 16 plastenika ukupne vriojednosti oko 100.00 KM.

Predavanje o uplasteničkoj proizvodnji je održano u organizaciji Agencije za privredni razvoj opštine Mrkonjić Grad i u sklopu manifestacije Aranđelovdanski vašar, koja se održava od 14. do 19. novembra.

Share: