00 387 50 220 920 kabinet_nacelnika@mrkonjic-grad.rs.ba Понедјељак – Петак 7.00h - 15.00h

Obavještenja

01. August, 2023.

OBILjEŽAVANjE ILINDANA, KRSNE SLAVE OPŠTINE I 11. MRKONjIĆKE BRIGADE

Na Trgu kralja Petra Prvog Karađorđevića Mrkonjića u Mrkonjić Gradu večeras je prelomljen slavski kolač povodom Svetog proroka Ilije, krsne slave opštine i 11. Mrkonjićke lake pješadijske brigade.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić, koja je prisustvovala svečanosti, rekla je novinarima da ova opština 18 godina tradicionalno proslavlja krsnu slavu sa sugrađanima, uz vjerski obred i bogat kulturno-umjetnički program.

"Želim da se to nastavi i ubuduće, da traje dugo, da živimo u miru i slobodi i njegujemo tradiciju koja je bitna za postojanje svakog naroda", istakla je Stojičićeva i dodala da je Vlada godinama partner ovoj opštini u izgradnji poslije rata.

Načelnik opštine Dragan Vođević čestitao je slavu sugrađanima, kao i slavu predstavnicima 11. Mrkonjićke pješadijske brigade.

"Svi znamo značaj slave za nas Srbe pravoslavce. To je dan kada se okupljamo, kada prenosimo svoje običaje sa koljena na koljeno, tako smo se i mi večeras okupili", rekao je Vođević.

On je naveo da su u proteklih godinu dana u velikom procentu realizovali planove i projekte koji se tiču asfaltiranja puteva, rekonstrukcije i izgradnje vodovodnih mreža i slično.

"Najznačajnije je da smo krenuli u izgradnju zgrade za mlade bračne parove. Sad izrađujemo strategiju za razvoj naše opštine, a tu su brojni projekti u koje su uključeni i naši građani", rekao je Vođević.

Svečanosti su, osim Stojičićeve, prisustvovali i direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH Zoran Tegeltija, predsjedavajuća Vijeća naroda Srebrenka Golić, pripadnici 11. Mrkonjićke brigade i načelnici drugih opština.

U zabavnom dijelu programa učestvuju "Amadeus bend" i lokalni bend "Caricin".

Obilježavanje slave opštine počelo je sinoć Ilindanskom smotrom folklora.

Na Ilindan, sutra, u Hramu Svetog Save biće služena liturgija i parastos, a potom položeni vijenci kod masovne grobnice u pravoslavnom groblju i na centralno spomen-obilježje poginulim borcima u Odbrambeno-otadžbinskom ratu na Trgu srpske vojske.

 

Share: