00 387 50 220 920 kabinet_nacelnika@mrkonjic-grad.rs.ba Понедјељак – Петак 7.00h - 15.00h

Све новости

17. јул, 2024.

ПОДРШКА ПРОЈЕКТИМА САМОЗАПОШЉАВАЊА 18 НЕЗАПОСЛЕНИХ ЛИЦА

Начелник општине Мркоњић Град Драган Вођевић данас је са осамнаест лица потписао уговоре о подстицају њиховог самозапошљавања.

Програмом за подстицај привредног развоја општине Мркоњић Град у 2024. години из буџета Општине Мркоњић Град издвојена су средства као директна подршка „Пројектима самозапошљавања незапослених лица“ која се налазе на евиденцији Завода за запошљавање, Биро Мркоњић Град.

Износ подстицајних средстава по једном пројекту самозапошљавања је 7.000,00КМ, а Комисија за имплементацију Програма за подстицај привредног развоја општине Мркоњић Град одобрила је осамнаест захтјева.

Драган Вођевић, начелник општине, рекао је да Општина Мркоњић Град осјети потребе својих суграђана и према тим потребама реализује програме.

„Подстицајна средства за самозапошљавање, која износе нешто мање од 200.000,00КМ су обезбјеђена у буџету, а ово је један од наших најбољих програма који пласирамо директно нашим грађанима“, истакао је Вођевић.

17. јул, 2024.

ЗА САМОЗАПОШЉАВАЊЕ У ПОЉОПРИВРЕДИ 72.000,00КМ

Начелник општине Мркоњић Град Драган Вођевић данас je са осамнаест пољопривредника потписао уговоре о подстицају њиховог самозапошљавања.

Овим видом подстицаја пружа се директна подршка пројектима самозапошљавања незапослених лица, а која се налазе на евиденцији Завода за запошљавање РС, Биро Мркоњић Град.

Износ подстицајних средстава по једном кориснику самозапошљавања је 4.000,00КМ.

Вођевић је навео да кроз Програм за подстицај привредног развоја на разне начине помажу пољопривредне произвођаче.

„У прошлој години Програм је рализован 99,7 одсто, а највећи дио средстава упућен је нашим пољопривредницима“, истакао је Вођевић.

Комисија за имплементацију Програма за подстицај привредног развоја општине Мркоњић Град одобрила је свих 18 захтјева, a највећи број захтјева био је из области развоја говедарства.

Invalid date

ЈАВНИ ПОЗИВ ПОДРШКА ТУРИСТИЧКИМ СУБЈЕКТИМА

Средства су планирана за рефундацију дијела трошкова активности туристичких субјеката у висини до 30%, а максимално 3.000,00КМ по субјекту.Средства су планирана за рефундацију дијела трошкова активности туристичких субјеката у висини до 30%, а максимално 3.000,00КМ по субјекту.

Намјена

  1. Набавка опреме и намјештаја за опремање соба, кухиња, купатила и др. просторија унутар туристичких смјештајних објеката,
  2. Извођење грађевинских и занатских радова на туристичком објекту,
  3. Постављање промотивне табле.

Потребна документација

  1. Захтјев за кориштење средстава са планом инвестиције,
  2. Рјешење о регистрацији или Уговор са туристичком организацијом,
  3. Извјештај о реализацији инвестиције са доказима о извршеним плаћањима (Уговор са добављачима, фактуре, фискални рачуни, банковни изводи…),
  4. Потврда о измиреним обавезама према пореској управи и Општини Мркоњић Град.

Захтјев за подстицајна средства се подноси у Агенцији за привредни развој општине Мркоњић Град, улица Светог Саве (Културни центар), до утрошка средстава, а најкасније до 25.07.2024. године.

Сви заинтересовани детаљније информације могу добити у просторијама Агенције или на телефон број: 050/214-257.

Јавни позив погледајте овдје.

 

06. јул, 2024.

Одржана 34. Косидба на Балкани-Меморијал Лазар Лакета

Традиционална манифестација "Косидба на Балкани-Меморијал Лазар Лакета" одржана је данас у Туристичком центру Балкана код Мркоњић Града.

Учешће је узело 19 косаца из Србије, Републике Српске и Федерације БиХ.

Побједик овогодишње косидбе је Мирко Кецман, друго мјесто освојио је Вук Вучковић, а трећепласирани је Младен Томић.

Косци су се, осим у такмичењу у кошењу ручном косом "варцарком", надметати у скоку у даљ, обарању руке, обарању са брвна и у бацању камена са рамена. Делија је Вук Вучковић. Побједници екипног такмичења је екипа "Јањ".

Начелник општине Мркоњић Град Драган Вођевић рекао је да овом манифестацијом чувају традицију, те да је њихова дужност да је преносе са кољена на кољено како би млади знали шта је ручно кошење траве.

"Недавно смо једној улици у нашој општини дали назив по чувеном Лазару Лакети", истакао је Вођевић.

Присутнима се обратила и Жељка Стојичић, министар просвјете и културе Републике Српске, која је навела да је ова манифестација поред тога што је културна, тако је и спортска манифестација.

"Желим да се захвалим Агенцији и Општини које су истрајне у организацији ове манифестације, јер тако чувају традицију", истакла је Стојичић, која је пожелела срећу свим учесницима.

Предсједник Скупштине општине Мркоњић Град Стевица Еремија, који је отворио манифестацију, наглашава да је ово веома значајан дан, дан традиције, обичаја, народне ношње и косе "варцарке".

Прије почетка такмичења косаца, служен је парастос и положено цвијеће на спомен-обиљежје Лазару Лакети, некадашњем шампиону Европе у ручном кошењу траве и оснивачу ове манифестације.

Косидбу је организовала Агенција за привредни развој општине Мркоњић Град, а генерални покровитељ је Општина Мркоњић Град.

06. јул, 2024.

ОДРЖАНА 18. КОСАЧКА СМОТРА ФОЛКЛОРА

Вечерас је одржана 18. косачка смотра фолклора на којој је наступило осам културно-умјетничких друштава, а поводом традиционалне манифестације "Косидба на Балкани - Меморијал Лазар Лакета".

Смотру фолклора је отворила начелник Одјљења за друштвене дјелатности општине Мркоњић Град Дијана Еремија која је истакла да је задовољство видјети толико младих људи окупљених око заједничког циља, а то је игра, пјесма и дружење у духу традиције.

На смотри су наступила културно-умјетничка друштва "Врело" из Шипова, "Вез" из Теслића, "Рибник" из Рибника, "Петар Први Карађорђевић Мркоњић", "Петар Кочић" из Мркоњић Града, "Јањ" из Стројица код Шипова, Фолклорни ансамбл "Рача", Ансамбл народних игара и пјесама "Никола Кокошар" из Шипова.

Косачка смотра фолклора одржана је на Тргу српске војске, чији организатор је КУД "Петар Први Карађорђевић Мркоњић", а покровитељ општина.

Традиционална манифестација "Косидба на Балкани - Меморијал Лазар Лакета" биће одржана сутра на Балкани код Мркоњић Града.

04. јул, 2024.

НАГРАЂЕНИ НАЈБОЉИ УЧЕНИЦИ

Начелник општине Мркоњић Град Драган Вођевић организовао је данас свечани пријем за најбоље ученика основних и средњих школа, за које је општина обезбиједила и новчане награде.

Општина је за ове намјене у буџету издвојила oкo 5.000,00 КМ, а награђени су ђаци генерације, вуковци, те ученици с добрим резултатима на регионалном и републичком такмичењу.

Награђена је и Верица Тегелтија, професор разредне наставе, а која је овогодишњи добитник Светосавске награде.

Вођевић је рекао да је ово лијеп дан за општину када награђају најбоље ученике.

Искористио је прилику и честитао и ђацима, али и њиховим родитељима, наставницима, учитељима, професорима и управи школа на постигнутим резултатима.

„На разне начине помажемо и награђујемо своје ученике, обезбиједили смо бесплатан превоз за све основце и средњошколце, набављамо уџбенике за основце као и за ученике првог разреда гимназије“, рекао је Вођевић.

Он је додао да Општина Мркоњић Град увијек стоји иза вриједних и талентованих младих особа.

Ученик генерације Основне школе „Бранко Ћопић“ Сара Мешић истакла је да јој награда много значи, као и пријем код начелника општине.

Теодора Пено, ученик генерације у ОШ „Вук Караџић“, захвалила се начелнику општине на пријему.

„Надам се још бољим резултатима у наставку школовања“, исткала је Пено.