00 387 50 220 920 kabinet_nacelnika@mrkonjic-grad.rs.ba Понедјељак – Петак 7.00h - 15.00h

Све новости

25. септембар, 2023.

Ј А В Н И П О З И В-Подршка МСП и предузетништву за директна улагања

Подстицајна средства за директна улагања додјељиваће се привредним субјектима за улагања у материјална и нематеријална средства настала у периоду од 01.01.2023. године, па до затварања Јавног позива, с циљем проширења постојећих капацитета, проширења производње или очувања постојећег стања.

Средства ће се рефундирати за:

  1. МСП (правна лица) који у текућој години  уложе минимално 40.000,00КМ властитих средстава за изградњу нових објеката, производних погона, набавку машина или опреме потребних за унапређење процеса производње.
  2. Самосталне предузетнике  који у текућој години уложе  минимално 10.000,00КМ властитих средстава за  изградњу нових објеката, производних погона, набавку машина или опреме.

 

Рефундација трошкова износи 25% од укупног износа улагања, а максимално 15.000,00КМ за мала и средња предузећа (правна лица), односно максимално 10.000,00КМ за самосталне предузетнике.

  Средства ће се рефундирати за  нематеријална улагања, односно:

2.1.  Пословне субјекте који инвестирају у изградњу објеката у оквиру пословних зона „Подбрдо“ и „Кула Рудићи“ предвиђене су олакшице у виду поврата уплаћених  накнада за уређење грађевинског земљишта и ренту у износу до 50% од висине свих уплаћених накнада.

2.2. Улагање у увођење система квалитета.

Улагања у нематеријална средства нису условљена износом минималних улагања подносиоца захтјева.

Захтјев за подстицајна средства се подносе од 25.09.2023. године у Агенцији за привредни развој општине Мркоњић Град, улица Светог Саве (Културни центар), до потпуног утрошка планираних средстава, а најкасније до 13.10.2023. године.

Сви заинтересовани детаљније информације могу добити у просторијама Агенције или на телефон  број: 050/214-257, контакт особа Гордана Лекић- сарадник за МСП и предузетнике.

22. септембар, 2023.

Одржана Госпојинска улична трка

Мркоњић Граду одржана је 18. Госпојинска улична трка "Добро за мој град" у којој је учествовали ученици основних и средњих школа из Мркоњић Града, Језера и Шипова.

Начелник општине Мркоњић Града Драган Вођевић рекао је да је данас било преко хиљаду учесника.

"Ово је манифестација која данас пуни 18. година, те са којом завршавамо активности у склопу "МГ Љета", а којих је ове године било преко четрдесет", нагласио је Вођевић, који је захвалио свим спонзорима.

Директор Културно-спортског центра "Петар Кочић" у Мркоњић Граду Боро Бошкић истакао је важност ове манифестације.

"Надам се да ће у будућности и уз подршку надлежног Министарства ова манифестација окупити учеснике из цијеле бањалучке регије", нагласио је Бошкић.

Побједници првих разреда су добили по тротинет, а остали медаље, дипломе и у три категорије су биле и новчане награде од 50 КМ, 70 КМ и 100 КМ.

21. септембар, 2023.

Мала Госпојина – слава храма у Мркоњић Граду

У храму Рођења Пресвете Богородице у Мркоњић Граду прослављена је храмовна слава, а свештеници бихаћко-петровачке епархије служили су свету литургију, којој је присуствовао велики број вјерника.

Кум славе је начелник општине Драган Вођевић.

Мала Госпојина је крсна слава и Кола српских сестара ”Рођење Пресвете Богородице” из Мркоњић Града.

Мала Госпојина (Рођење Пресвете Богородице или Рождество Пресвете Богородице) је црквени и народни празник којим се слави рођење Богородице Марије.

Овај празник спада у ред највећих Црквених празника. Богородица је рођена у Назарету, од остарелих и праведних родитеља Јоакима и Ане. По оцу и његовим прецима, била је од царског рода Давидовог, а по мајци и њеним прецима, од рода првосвештеничког. Ана је као старица родила кћер Марију, по благослову Божијем.

12. септембар, 2023.

ФОНДАЦИЈА "PROGRESUS" ДОДЈЕЉУЈЕ СРЕДСТВА ЗА НАБАВКУ МЕХАНИЗАЦИЈЕ

Представници Фондације за одрживи развој "PROGRESUS" промовисали су у Мркоњић Граду нови јавни позив за додјелу бесповратних средстава за набавку механизације, опреме и алата мађарске производње у оквиру пројекта подршке Владе Мађарске пољопривредницима у Српској.

Директор Фондације Андреа Јаглица рекла је да они по кориснику додјељују до 70 одсто, односно до 25.000 евра, за набавку нових машина, опреме и алата који су мађарске производње.

Јаглица је нагласила да је, за разлику од многих других субвенција које се нуде пољопривредницима у Републици Српској, ово програм без ризика, те да не морају да финансирају сву набавку.

"На примјер, ако нешто кошта 10.000 евра, пољопривредник не мора да плати толико, него само 3.000 евра, након чега остатак уплаћује Фондација. На мањим цифрама то и није толико значајно, али кад су веће цифре, то је сјајна прилика да добар број људи обнови механизацију", објаснила је Јаглица.

Она је навела да је Фондација расписала нови јавни позив 14. августа, који ће бити отворен до 14. октобра.

Према њеним ријечима, новина је што сад обухватају и прерађивачку индустрију и што ће пријављивање на јавни позив бити нешто једноставније.

"Велика новост која је значајна за пољопривреднике и прерађиваче пољопривредног производа са подручја ових општина јесте да је понуда машина, механизације и алата мађарске производње далеко већа", рекла је Јаглица.

Она је додала да прошле године у овим општинама нису имали много пријава јер је понуда дистрибутера била нешто слабија и није била за ову конфигурацију терена.

"То је углавном била понуда великих машина, великих система који су погоднији за Семберију, Лијевче поље и Посавину, али сада су се дистрибутери боље организволи и имају много ширу понуду и има шта да се пробере и за ово подручје", рекла је Јаглица.

Помоћ пољопривредницима у Републици Српској договорили су 2021. године премијер Мађарске Виктор Орбан и тадашњи српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

12. септембар, 2023.

Потписани уговори о додјели 20 пластеника пољопривредницима

Пољопривредни произвођачи са подручја општине Мркоњић Град, њих двадесет, потписало је данас уговоре о додјели пластеника, у чијем су субвенционисању, осим пољопривредника, учествовали Општина Мркоњић Град и Невладина организација „Muslim Aid“ из Сарајева.

Учешће локалне заједнице и организације „Muslim Aid“ износи по 40 одсто вриједности пројекта, рекао је Драган Вођевић, начелник општине Мркоњић Град.

„Oвим путем желим да честитам пољопривредним произвођачима, а укупан износ средстава који ће издвојити општина Мркоњић Град износи око 27.000,00КМ“, истакао је Вођевић.

Николина Шајић Еремија, која је данас потписала уговор, навела је довај овај пластеник веома значити њеном домаћинству.

„Надамо се да ћемо успјети да пласирамо и продамо произведено поврће“, рекла је Шајић Еремија.

Потписивање уговора је први дио реализације пројекта. У наредним данима, у зависности од временских услова, услиједиће друга фаза, односно постављање пластеника са комплетном додатном опремом.

08. септембар, 2023.

БУЏЕТ ОСТВАРЕН 42 ОДСТО ОД ПЛАНА

Буџет општине Мркоњић Град за првих шест мјесеци ове године реализован је у износу од 7.836.968 КМ, што је 42 одсто од планираног.

Начелник Одјељења за привреду и финансије Младен Тодоровић рекао је да су приходи остварени у износу од 7.751.834 КМ, што је 44 одсто од плана и за седам одсто више од извршења за првих шест мјесеци прошле године.

"Порески приходи остварени су у износу од 3.889.000 КМ, што је 46 одсто од плана за 2023. годину и за три одсто мање у односу на исти период прошле године", навео је Тодоровић.

Он је додао да су непорески приходи остварени у износу од 3.394.740 КМ, а то је 50 одсто од планираних непореских прихода за ову годину и за 19 одсто више у односу на оне у истом периоду прошле године.

На данашњој сједници дата је сагласност предузећу за одржавање и заштиту путева "Мркоњић путеви" за обављање детаљних геолошких истраживња техничког грађевинског камена-кречњака и доломита на истражном простору "Царевац" Бараћи.

05. септембар, 2023.

Најава 23. сједнице Скупштине општине Мркоњић Град

Сједница Скупштине општине Мркоњић Град одржаће се дана 08.09. 2023. године (петак) у скупштинској сали општине Мркоњић Град, са почетком у 10,00 часова.

 

Д н е в н и    р е д:

 

 1. Усвајање Извода из записника са 22. сједнице Скупштине општине Мркоњић Град одржане дана 21.06.2023. године;
 2. Извјештај о извршењу буџета Општине Мркоњић Град за период I-VI 2023. године;
 3. Приједлог Одлуке о давању у закуп непокретности у својини Општине Мркоњић Град;
 4. Приједлог Одлуке о давању сагласности за обављање детаљних геолошких истраживања на истражном простору „Царевац“ Бараћи, општина Мркоњић Град;
 5. Приједлог Одлуке о давању сагласности за закључивање Уговора о продаји непосредном погодбом земљишта у својини Општине Мркоњић Град, са Верем Едином, заступаном по пуноћнику Верем Златку из Мркоњић Града;
 6. Приједлог Одлуке о отпису потраживања;
 7. Приједлог Одлуке о обустави принудне наплате потраживања;
 8. Приједлог Одлуке о заштити и одржавању спомен обиљежја на подручју општине Мркоњић Град;
 9. Приједлог Одлуке о оснивању гробља у насељеном мјесту Брдо;
 10. Приједлог Одлуке о приступању измјени дијела Регулационо - урбанистичког плана за подручје насељеног мјеста Мркоњић Град – на локалитету комплекса грађевинског предузећа „Градња“ Мркоњић Град;
 11. Извјештај о раду општинских инспекцијских органа за период I-VI 2023. године:
 • тржишног инспектора
 • саобраћајног инспектора
 • ветеринарског инспектора
 • инспектора за храну
 • урбанистичко-грађевинског инспектора;

12. Информација о друштвеном положају младих на подручју општине Мркоњић Град за 2022. годину;

13. Информација о активностима удружења грађана на подручју општине Мркоњић Град за 2022. годину;

14.  Информација о стању безбједности на подручју општине Мркоњић Град за период од 01.01.2023. до 30.06.2023. године;

15. Информација о раду и материјалном стању Удружења пензионера општине Мркоњић Град за 2022. годину;

Invalid date

Јавни позив - Подстицај за пчеларство

АГЕНЦИЈА ЗА ПРИВРЕДНИ РАЗВОЈ
ОПШТИНЕ МРКОЊИЋ ГРАД

На основу тачке 3.2.1. Програма за подстицај привредног развоја општине Мркоњић Град у 2023. години под тачком 2. Подстицаји за пчеларство, в.д. директор Агенције за привредни развој дана 04.09.2023. године о б ј а в љ у ј е

Ј А В Н И   П О З И В

за подношење захтјева за одобравање подстицајних средстава по основу
Програма за подстицај привредног развоја општине Мркоњић Град у 20
23. години
Подстицај за пчеларство

1.  Услови за коришћење средстава 
Право на подстицајна средства имају пчелари са подручја општине Мркоњић Град који су уписани у евиденцију пчелара и пчелињака у Републици Српској и који посједују најмање 10 пчелињих друштава, а у складу са одредбама Програма за подстицај привредног развоја општине Мркоњић Град у 2023. години. Максималан број друштава који је обухваћен подстицајем једног пчелара је 30 друштава. Максималан износ средстава по пчелињем друштву је до 12,00КМ.

2.  Потребна документација
Документација која се прилаже уз захтјев је:

 • Копија личне карте, 
 • Рјешење о упису у евиденцију пчелара и пчелињака у РС,
 • Потврда о чланству у удружењу пчелара „Матичњак“ Мркоњић Град,
 • Изјава о броју пчелињих друштава,
 • Копија текућег рачуна,
 • Увјерење од Пореске управе о измиреним обавезама,
 • Увјерење о измиреним обавезама према Општини Мркоњић Град.

3. Начин остваривања права
Захтјев за подстицајна средства се подноси у Агенцији за привредни развој општине Мркоњић Град, улица Светог Саве (Дом културе) до 22.09.2023. године. 
Сви заинтересовани детаљније информације могу добити у просторијама Агенције или на телефон број: 050/214-257.
 

Број: 25-04/23, Дана, 04.09.2023. године    

в.д. ДИРЕКТОР. Горан Тодоровић 

Јавни позив можете преузети овдје

01. септембар, 2023.

Одржана приредба "Добро дошли ђаци прваци"

Министар просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић поручила је свим ученицима да у новој школској години буду добри, марљиви и да поштују своје учитеље.

Стојичићева је вечерас у Мркоњић Граду присуствовала свечаној приредби "Добро дошли ђаци прваци", поводом пријема првачића у четири основне школе у овој општини и изразила задовољство што има прилику да поздрави, прије свега ђаке прваке, али и остале ученике за које сутра почиње нова школска година.

"Поручујем и родитељима да буду добри јер из породице све потиче, а и наставља се. Очекујем да ће дјеца са успјехом завршити школску годину", изјавила је Стојичићева новинарима.

Стојичићева је присутнима у позоришној сали Културног центра "Петар Кочић" рекла да вечерас треба да покажу да са великом радошћу дочекују оне који ће први пут сјести у школске клупе.

"Вјерујем да им то неће бити нимало стресно, вјероватно су мање-више сви прошли кроз вртиће и знају шта су дружење и обавеза, тако да ће са лакоћом да прихвате и ове обавезе које су пред њима", рекла је Стојичићева.

Начелник општине Мркоњић Град Драган Вођевић истакао је да у локалној управи на разне начине брину о својим ученицима, обезбиједили су уџбенике и за оне основце који их не добијају од Владе Републике Српске, а већ трећу годину обезбјеђују бесплатан превоз за све школарце.

Вођевић је честитао свим ученицима почетак нове школске године и пожелио им да буду вриједни и марљиви.

"Позивам учитеље, наставнике, проофесоре, да са стрпљењем приступе нашој дјеци. Родитељима поручујем да што више времена проводе са својом дјецом и да што више труда и знања улажу у њих јер су наша дјеца наше огледало", истакао је Вођевић.

Приредбу "Добро дошли ђаци прваци" организовали су ученици и просвјетни радници из основних школа са подручја Мркоњић Града, а Општина Мркоњић Град је обезбиједила пригодне поклоне.

Invalid date

Служена литургија и парастос за страдале у Отаџбинско-одбрамбеном рату

Поводом славе општине Мркоњић Град и Дана и славе 11. Мркоњићке лаке пјешадијске бригаде - Илиндана, данас је у Храму Светог Саве служена литургија и парастос за страдале у Отаџбинско-одбрамбеном рату.

Након парастоса, положено је цвијеће на спомен-обиљежје масовне гробнице на Градском православном гробљу, као и на централно спомен-обиљежје на Тргу српских бораца посвећено борцима погинулим у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Начелник општине Мркоњић Град Драган Вођевић рекао је новинарима да је 11. Мркоњићка пјешадијска бригада њихов понос и незаобилазан темељ овог града.

"Честитам свим припадницима бригаде славу и желим да дуго живе, да се сјећање на њих преноси са кољена на кољено. Сјећамо се и свих њихових сабораца који су дали живот за Републику Српску", навео је Вођевић.

Предсједник општинске Борачке организације Милан Стеванић подсјетио је да је 11. Мркоњићка пјешадијска бригада, која је као оперативна јединица била у саставу 30. Дивизије, а сви у склопу 1. Крајишког корпуса, учествовала на готово свим ратиштима широм Републике.

"Својим борбеним дејствима и заслугама је учествовала у одбрани српског народа и у стварању Републике. За своје заслуге одикована је Орденом Петра Мркоњића", рекао је Стеванић.

Он је нагласио да су многи борци ове бригаде уградили животе у темеље Републике Српске, те поручио да треба бринути о њиховим породицама, као и о преживјелим борцима.

"Надамо се да ће Република Српска и политички бити одбрањена и да ћемо дуго славити Дан и славу ове бригаде", додао је Стеванић.

У Мркоњић Граду је послије Одбрамбено-отаџбинског рата пронађена једна од највећих масовних гробница у Републици Српској. Ту је било 181 тијело жртава, међу којима 81 цивила, 97 бораца Војске Републике Српске, те три припадника МУП-а Српске.

У мањим гробницама на подручју ове општине пронађено је још 176 тијела цивила, припадника Војске и МУП-а Републике Српске.

На подручју општине Мркоњић Град је током 117 дана хрватске агресије порушено и запаљено више од 2.000 стамбених објеката, док је 6.000 кућа оштећено и опљачкано. Ратна штета процијењена је на око 670 милиона КМ.

Обиљежавање крсне славе општине - Светог пророка Илије и Дана и славе 11. Мркоњићке лаке пјешадијске бригаде почело је у понеђељак, 31. јула, Илинданском смотром фолклора.

Славски обред и ломљење славског колача обављено је синоћ на Тргу краља Петра Првог Карађорђевића Мркоњића.

01. август, 2023.

ОБИЉЕЖАВАЊЕ ИЛИНДАНА, КРСНЕ СЛАВЕ ОПШТИНE И 11. МРКОЊИЋКЕ БРИГАДЕ

На Тргу краља Петра Првог Карађорђевића Мркоњића у Мркоњић Граду вечерас је преломљен славски колач поводом Светог пророка Илије, крсне славе општине и 11. Мркоњићке лаке пјешадијске бригаде.

Министар просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић, која је присуствовала свечаности, рекла је новинарима да ова општина 18 година традиционално прославља крсну славу са суграђанима, уз вјерски обред и богат културно-умјетнички програм.

"Желим да се то настави и убудуће, да траје дуго, да живимо у миру и слободи и његујемо традицију која је битна за постојање сваког народа", истакла је Стојичићева и додала да је Влада годинама партнер овој општини у изградњи послије рата.

Начелник општине Драган Вођевић честитао је славу суграђанима, као и славу представницима 11. Мркоњићке пјешадијске бригаде.

"Сви знамо значај славе за нас Србе православце. То је дан када се окупљамо, када преносимо своје обичаје са кољена на кољено, тако смо се и ми вечерас окупили", рекао је Вођевић.

Он је навео да су у протеклих годину дана у великом проценту реализовали планове и пројекте који се тичу асфалтирања путева, реконструкције и изградње водоводних мрежа и слично.

"Најзначајније је да смо кренули у изградњу зграде за младе брачне парове. Сад израђујемо стратегију за развој наше општине, а ту су бројни пројекти у које су укључени и наши грађани", рекао је Вођевић.

Свечаности су, осим Стојичићеве, присуствовали и директор Управе за индиректно опорезивање БиХ Зоран Тегелтија, предсједавајућа Вијећа народа Сребренка Голић, припадници 11. Мркоњићке бригаде и начелници других општина.

У забавном дијелу програма учествују "Амадеус бенд" и локални бенд "Царицин".

Обиљежавање славе општине почело је синоћ Илинданском смотром фолклора.

На Илиндан, сутра, у Храму Светог Саве биће служена литургија и парастос, а потом положени вијенци код масовне гробнице у православном гробљу и на централно спомен-обиљежје погинулим борцима у Одбрамбено-отаџбинском рату на Тргу српске војске.