00 387 50 220 920 kabinet_nacelnika@mrkonjic-grad.rs.ba Понедјељак – Петак 7.00h - 15.00h

Обавјештења

30. april, 2019.

XIII Васкршњи сабор на Колобари

Трговиште Колобара, испред зграде среског начелства од старина је било зборно мјесто о Васкрсу на Ледени понедјељак (од 1910. године) гдје су се млади и стари уз поздрав Христос Воскресе такмичили у туцању васкршњих јаја, са надом да ће година која је пред њима бити боља и роднија, испуњена миром и љубављу. У жељи да сачува сјеме ове народне светковине, прије тринаест година Културни центар „Петар Кочић“ покренуо је ову манифестацију првенствено намијењену дјеци и омладини.

Увођењем више такмичарских дисциплина поштоваоци ове хришћанске и православне традиције сваке године са нестрпљењем очекују васкршње дружење.


На Васкршњем саборовању учествовала су 123 такмичара у 8 такмичарских категорија.
Најстарији Миле Б. Шормаз (68 година) и најмлађа учесница (5,5 година) Лана Марчета показали су да године нису препрека да учествују на овом саборовању.
Најмање јаје од ластавице донијела је Ева Рољић, а највеће од морке Милорад Марчета.
Најљепше јаје писаницу (16 такмичара), осликали су: Марија Гатарић, Лазар Павловић и Богдан Бајић, док су у најужем избору награђени Анђела Бајић, Ивана Малиџа и Николина Лукић.
Најпрецизнији од 29 такмичара код убацивања јајета у сепетић били су: Милан Кудра, Милорад Марчета и Ивана Малиџа док су посебну вјештину и брзину у ношењу јајета у дрвеној кашици од 11 такмичара, показали: Милорад Марчета, Никола Арсенић и Лука Митрић.

Најатрактивнија је била дисциплина у туцању или разбијању
јајета од јаје, која је окупила 54 учесника. Најтврђе јаје које је преживјело сва силна ударања у шест такмичарских кола изабрао је првонаграђени такмичар Божидар Грујичић, док је друго мјесто припало Лази Иликтаревићу, а треће Луки Митрићу.

Организатор: ЈУ КСЦ „Петар Кочић“ Мркоњић Град.

Подели: