00 387 50 220 920 kabinet_nacelnika@mrkonjic-grad.rs.ba Понедјељак – Петак 7.00h - 15.00h

Obavještenja

30. april, 2019.

XIII Vaskršnji sabor na Kolobari

Trgovište Kolobara, ispred zgrade sreskog načelstva od starina je bilo zborno mjesto o Vaskrsu na Ledeni ponedjeljak (od 1910. godine) gdje su se mladi i stari uz pozdrav Hristos Voskrese takmičili u tucanju vaskršnjih jaja, sa nadom da će godina koja je pred njima biti bolja i rodnija, ispunjena mirom i ljubavlju. U želji da sačuva sjeme ove narodne svetkovine, prije trinaest godina Kulturni centar „Petar Kočić“ pokrenuo je ovu manifestaciju prvenstveno namijenjenu djeci i omladini.

Uvođenjem više takmičarskih disciplina poštovaoci ove hrišćanske i pravoslavne tradicije svake godine sa nestrpljenjem očekuju vaskršnje druženje.


Na Vaskršnjem saborovanju učestvovala su 123 takmičara u 8 takmičarskih kategorija.
Najstariji Mile B. Šormaz (68 godina) i najmlađa učesnica (5,5 godina) Lana Marčeta pokazali su da godine nisu prepreka da učestvuju na ovom saborovanju.
Najmanje jaje od lastavice donijela je Eva Roljić, a najveće od morke Milorad Marčeta.
Najljepše jaje pisanicu (16 takmičara), oslikali su: Marija Gatarić, Lazar Pavlović i Bogdan Bajić, dok su u najužem izboru nagrađeni Anđela Bajić, Ivana Malidža i Nikolina Lukić.
Najprecizniji od 29 takmičara kod ubacivanja jajeta u sepetić bili su: Milan Kudra, Milorad Marčeta i Ivana Malidža dok su posebnu vještinu i brzinu u nošenju jajeta u drvenoj kašici od 11 takmičara, pokazali: Milorad Marčeta, Nikola Arsenić i Luka Mitrić.

Najatraktivnija je bila disciplina u tucanju ili razbijanju
jajeta od jaje, koja je okupila 54 učesnika. Najtvrđe jaje koje je preživjelo sva silna udaranja u šest takmičarskih kola izabrao je prvonagrađeni takmičar Božidar Grujičić, dok je drugo mjesto pripalo Lazi Iliktareviću, a treće Luki Mitriću.

Organizator: JU KSC „Petar Kočić“ Mrkonjić Grad.

Podeli: