00 387 50 220 920 kabinet_nacelnika@mrkonjic-grad.rs.ba Понедјељак – Петак 7.00h - 15.00h

Обавјештења

17. април, 2019.

Начелница општине гост емисије „Заједнички талас“ на радију Републике Српске

Кроз разна питања која су јој постављена, начелница општине је направила ретроспективу свог мандата. Оно што је посебно истакнуто је то да је буџет општине Мркоњић Град све ове године стабилан , да је извршавање свих обавеза уредно. „Наставила сам добру праксу оног што је радио претходни начелник господин Зоран Тегелтија, а побољшана је цјелокупна инфраструктура, много смо градили, асфалтирали и испуњавали оно што смо обећали нашим грађанима. Привукли смо стране инвеститоре, тако да су у задњих пар година дошла три италијанска, словеначки, македонски и хрватски  инвеститор“, истакла је Аничићева.

У емисији се говорило о БФЦ сертификату који је Мркоњић Град стекао, а који показује да има исте или сличне услове као други градови и општине из овог дијела Европе за све нове и постојеће привреднике.

Начелница је скренула пажњу и на модел подршке малим и средњим предузећима, који се реализује од 2005. године, као и цјелокупни Програм за подстицај привредног развоја општине, који предлаже Агенција за привредни развој и који много нуди привредницима и пољиопривредницима.

Што се тиче инфраструктурних пројеката, наведено је да је већина путева на подручју општине асфалтирана, а да водовод још чекају села Баљвине и Сурјан. Један од најважнијих пројеката, чија реализација је у току, је изградња стадиона са вјештачком травом, чија је вриједност око милион конвертибилних марака, а за шта је  600.000КМ обезбјеђено из буџета Општине и 400.000КМ као донација Републике Србије.

У области туризма, наведено је да се Мркоњић Град никад није базирао на туризам, јер је донекле развијен само једнодневни туризам, а истакнуто је да је урађен зонинг план Балкане, те да се ради на међуопштинској туристичкој организацији пет западнокрајишких општина.

Аничићева је навела да општина много ради за младе, јер има најблаже критеријуме за остваривање права на стипендију, те да много улаже у спорт и културу.

Подели: