00 387 50 220 920 kabinet_nacelnika@mrkonjic-grad.rs.ba Понедјељак – Петак 7.00h - 15.00h

Обавјештења

10. април, 2017.

Петогодишњи програм развоја општине доноси више улагања у капиталне инвестиције

Мркоњић Град 06.04.2017. године– У наредном развојном периоду од 2017-2021. године општини Мркоњић Град предстоје значајне инвестиционе активности. Програм Капиталних инвестиција јесте стратешки документ, који доноси главне смјернице инвестиционог развоја општине, а којим је планирано да се у датом временском периоду реализује 100 инвестиционих пројеката, за које је утврђена финансијска пројекција од 18.340.000 КМ.

У текућој 2017. години у Капиталне инвестиције планирано је да се уложи  3.390.000 КМ од тога 1.135.000 КМ из властитих средстава, грантови и трансфери 270.000КМ, а међународни пројекти донатора 950.000 КМ, док ће неки инфраструктурни пројекти бити реализовани са учешћем  мјештана, односно грађана.

Поменута средства ће се уложити  у пројекте у различитим доменима живота грађана које би требало реализовати. У питању су инфраструктурни пројекти, пројекти у области образовања, културе, спорта и др. С тога овај План обухвата 13 група и сви пројекти су сврстани по намјени.

У гупи Путеви -укупна вриједност пројеката на бази процјене је 2.167.000 КМ, учешће ове групе садржано је у укупној вриједности свих група обухваћеним Планом. Планиране су реконструкције градских улица, те асфалтирање локалних путева МЗ Бараћи,Бјелајце, Подбрдо-Дубица и други пројекти из ове групе. Напомињемо, да је у овој години завршен пројекат из ове групе, асфалтирање пута Сурјан-Рацуне.

Вриједност пројеката у групи Водовод и канализација износи 3.965.000КМ, и у овој области садржани су пројекти (Изградња водовода за Ораховљане, Баљвине, Дабрац , те реконструкције водовода у градским улицама из прве зоне, те уређења и изградња канализационе мреже у градском и сеоском подручју и други пројекти. При крају је пројекат- реализација водовода у Оћунама.

Топлификација, електрификација и расвјета  у овој области планирана су 3 пројекта, а неки од њих су (Изградња топификационог система Мркоњић Град, те реконструкције нисконапонске мреже у сеоским  подручјима, као и реконструкција и доградња јавне расвјете. За ове пројекте планирано је да се издвоји 3.680.000 КМ.  

У групи Саобраћај садржани су пројекти -Изградња тротоара (стазе за пјешаке) од Петље до Балкане,изградња пјешачке стазе дуж магистралног пута у Подбрду и Бјелајцу, планиран је и пројекат уређења сигнализације за насеља, села, те спортска и туристичка сигнализација  као и остали  садржани пројекти са укупним износом  од 1.635.000 КМ.

Набавка санитетског возила и ултразвучног апарата за Дом здравља и реконструкција дијела Дома здравља, су пројекти који спадају у групу Здравство са планираном фин. пројекцијом од 200.000 КМ. 

По ПКИ у Образовање би средства од 915.000 КМ требало уложити у неке од приоритетних пројеката као нпр: Оснивање одјељења дјечијег вртића у Подбрду и Котору, реконструкције основних школа на подручју општине и санације гријања.

Култура и информисање-обухватају 7 пројеката  у вриједности од 730.000 КМ које ће се уложити у: Подизање споменика Петру I Карађорђевићу Мркоњићу, археолошка истраживања на подручју општине, санација Културног центра (у току !) и друго. Финсијска пројекција од  2.520.000 КМ  уложиће се у пројекте из групе Спорт и рекреација  а то су: (Изградња и реконсрукција  постојећих и дјечијих  игралишта (Подшиљак и Ново насеље), покривање трибина градског стадиона, нивелација терена и атлетске стазе, те уређење бициклистичких стаза итд.

Вриједност пројеката гупе Екологија по планираном програму 470.000 КМ, а односи се на реализацију неких пројеката из ове групе као што је : Уређење Перишића потока и  уређење корита потока Црљеница. Пројекат Измјештање сточне пијаце  из Мркоњић Града налази се у групи Тржнице финансираће се у укупном износу од 60.000 КМ.

Стамбени, пословни и друштвени домови (303.000 КМ ) финансираће адаптације и изградњу друштвених домова у МЗ Доњи Граци, Подбрдо, Дубица,  Подоругла...и друго. Из групе Остало садржани су пројекти:  Комплетирање градског гробља,уређење (реконструкција) споменика погинулим борцимана подручју општине и други пројекти ове групе,са планираном фин. пројекцијом од 1.695.000 КМ.

            Надамо се да ће се Програм капиталних инвестиција извршити у планираном времену и у планираној вриједности, чиме ће живот грађана на подручју општине Мркоњић Град бити знатно квалитетнији, а општина Мркоњић Град постати пожељан град за живјети у Републици Српској.

Подели: