00 387 50 220 920 kabinet_nacelnika@mrkonjic-grad.rs.ba Понедјељак – Петак 7.00h - 15.00h

Obavještenja

10. april, 2017.

Petogodišnji program razvoja opštine donosi više ulaganja u kapitalne investicije

Mrkonjić Grad 06.04.2017. godine– U narednom razvojnom periodu od 2017-2021. godine opštini Mrkonjić Grad predstoje značajne investicione aktivnosti. Program Kapitalnih investicija jeste strateški dokument, koji donosi glavne smjernice investicionog razvoja opštine, a kojim je planirano da se u datom vremenskom periodu realizuje 100 investicionih projekata, za koje je utvrđena finansijska projekcija od 18.340.000 KM.

U tekućoj 2017. godini u Kapitalne investicije planirano je da se uloži  3.390.000 KM od toga 1.135.000 KM iz vlastitih sredstava, grantovi i transferi 270.000KM, a međunarodni projekti donatora 950.000 KM, dok će neki infrastrukturni projekti biti realizovani sa učešćem  mještana, odnosno građana.

Pomenuta sredstva će se uložiti  u projekte u različitim domenima života građana koje bi trebalo realizovati. U pitanju su infrastrukturni projekti, projekti u oblasti obrazovanja, kulture, sporta i dr. S toga ovaj Plan obuhvata 13 grupa i svi projekti su svrstani po namjeni.

U gupi Putevi -ukupna vrijednost projekata na bazi procjene je 2.167.000 KM, učešće ove grupe sadržano je u ukupnoj vrijednosti svih grupa obuhvaćenim Planom. Planirane su rekonstrukcije gradskih ulica, te asfaltiranje lokalnih puteva MZ Baraći,Bjelajce, Podbrdo-Dubica i drugi projekti iz ove grupe. Napominjemo, da je u ovoj godini završen projekat iz ove grupe, asfaltiranje puta Surjan-Racune.

Vrijednost projekata u grupi Vodovod i kanalizacija iznosi 3.965.000KM, i u ovoj oblasti sadržani su projekti (Izgradnja vodovoda za Orahovljane, Baljvine, Dabrac , te rekonstrukcije vodovoda u gradskim ulicama iz prve zone, te uređenja i izgradnja kanalizacione mreže u gradskom i seoskom području i drugi projekti. Pri kraju je projekat- realizacija vodovoda u Oćunama.

Toplifikacija, elektrifikacija i rasvjeta  u ovoj oblasti planirana su 3 projekta, a neki od njih su (Izgradnja topifikacionog sistema Mrkonjić Grad, te rekonstrukcije niskonaponske mreže u seoskim  područjima, kao i rekonstrukcija i dogradnja javne rasvjete. Za ove projekte planirano je da se izdvoji 3.680.000 KM.  

U grupi Saobraćaj sadržani su projekti -Izgradnja trotoara (staze za pješake) od Petlje do Balkane,izgradnja pješačke staze duž magistralnog puta u Podbrdu i Bjelajcu, planiran je i projekat uređenja signalizacije za naselja, sela, te sportska i turistička signalizacija  kao i ostali  sadržani projekti sa ukupnim iznosom  od 1.635.000 KM.

Nabavka sanitetskog vozila i ultrazvučnog aparata za Dom zdravlja i rekonstrukcija dijela Doma zdravlja, su projekti koji spadaju u grupu Zdravstvo sa planiranom fin. projekcijom od 200.000 KM. 

Po PKI u Obrazovanje bi sredstva od 915.000 KM trebalo uložiti u neke od prioritetnih projekata kao npr: Osnivanje odjeljenja dječijeg vrtića u Podbrdu i Kotoru, rekonstrukcije osnovnih škola na području opštine i sanacije grijanja.

Kultura i informisanje-obuhvataju 7 projekata  u vrijednosti od 730.000 KM koje će se uložiti u: Podizanje spomenika Petru I Karađorđeviću Mrkonjiću, arheološka istraživanja na području opštine, sanacija Kulturnog centra (u toku !) i drugo. Finsijska projekcija od  2.520.000 KM  uložiće se u projekte iz grupe Sport i rekreacija  a to su: (Izgradnja i rekonsrukcija  postojećih i dječijih  igrališta (Podšiljak i Novo naselje), pokrivanje tribina gradskog stadiona, nivelacija terena i atletske staze, te uređenje biciklističkih staza itd.

Vrijednost projekata gupe Ekologija po planiranom programu 470.000 KM, a odnosi se na realizaciju nekih projekata iz ove grupe kao što je : Uređenje Perišića potoka i  uređenje korita potoka Crljenica. Projekat Izmještanje stočne pijace  iz Mrkonjić Grada nalazi se u grupi Tržnice finansiraće se u ukupnom iznosu od 60.000 KM.

Stambeni, poslovni i društveni domovi (303.000 KM ) finansiraće adaptacije i izgradnju društvenih domova u MZ Donji Graci, Podbrdo, Dubica,  Podorugla...i drugo. Iz grupe Ostalo sadržani su projekti:  Kompletiranje gradskog groblja,uređenje (rekonstrukcija) spomenika poginulim borcimana području opštine i drugi projekti ove grupe,sa planiranom fin. projekcijom od 1.695.000 KM.

            Nadamo se da će se Program kapitalnih investicija izvršiti u planiranom vremenu i u planiranoj vrijednosti, čime će život građana na području opštine Mrkonjić Grad biti znatno kvalitetniji, a opština Mrkonjić Grad postati poželjan grad za živjeti u Republici Srpskoj.

Podeli: