00 387 50 220 920 kabinet_nacelnika@mrkonjic-grad.rs.ba Понедјељак – Петак 7.00h - 15.00h

Обавјештења

28. август, 2016.

ДАН УСПЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ – ВЕЛИКА ГОСПОЈИНА У ГУСТОВАРИ

На дан Успења Пресвете Богородице-Велика Госпојина, у селу Густовара cлужена je света архијерејска литургија и одржан народни збор. Свету литургију служио је архимандрит Василије Костић, уз саслужење пароха густоварачког Драгана Савичић, пароха карановачког у пензији Стојке Стрика, пароха врбљанског Петра Миловановића и оца Павле Тице, јеромонаха и сабрата манастира Дуга Њива.

Успење Пресвете Богородице или Међудневница је дан када се она вазнела на небо и предала свој дух у руке Спаситеља. Предање каже да је Богородица живјела 60 година, према неким изворима 72, да је надживјела сина свога и као свједок многих славних догађања, наставила његову мисију. У неким крајевима сматрају да је у периоду између двије Госпојине, Велике и Мале најбоље брати љековито биље којим се лијече заразне болести.


 Велики број вјерника из села Густовара, као и са подручја општине Мркоњић Град и дијаспоре, присуствовао је молитвеном сабрању.

Литургији су присуствовали министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија, начелница општине Мркоњић Град Дивна Аничић и предсједник Скупштине Миленко Милекић са сарадницима.


- Српски народ мора да се сложи, да иде у Цркву и моли се Богу. Пост и молитва је једино српско оружје драга браћо. Невоља је било и биваће, људи и нељуди је бивало и биваће. Околности не зависе увек од нас, али да ли ћемо бити људи или нељуди то од нас зависи, говорио је архимандрит Василије.


По завршеној литургији, вјерни народ заједно са свештеницима кренуо је у трократни литијски опход око храма, послије чега је прочитано литијско јеванђеље.

Послије тога се отишло до спомен обиљежја палим борцима и цивилним жртвама Одбрамбено-отаџбинског рата из села Густовара, гдје је обављен помен и положено цвијеће од стране представника општине Мркоњић Град, Борачке организације и породица палих бораца и цивилних жртава рата.


- Захвални смо овим људима што су своје животе положили у темеље Републике Српске и омогућили нама да можемо у својој земљи слободно живјети, славити и обиљежавати своје славе, рекао је предсједник Борачке организације Мркоњић Град Милан Стеванић.

Након тога саборовање је настављено  за трпезом у парохијској сали и организованим мјестима испред парохијске куће, уз културно умјетнички програм

КУД ''Петар I Карађорђевић Мркоњић“

Подели: