00 387 50 220 920 kabinet_nacelnika@mrkonjic-grad.rs.ba Понедјељак – Петак 7.00h - 15.00h

Обавјештења

02. август, 2016.

ПРОСЛАВЉЕНА КРСНА СЛАВА ОПШТИНЕ

Више хиљада грађана на Тргу краља Петра Првог Карађорђевића у Мркоњић Граду заједно са предсједницом Владе Републике Српске Жељком Цвијановић, министром финансија Зораном Тегелтијом и министром рада и борачко-инвалидске заштите Миленком Савановић, те бројним другим гостима, присуствoвали су вечерас прослави Светог пророка Илије, крсној слави општине Мркоњић Град. Славски обред служио је епископ бихаћко-петровачки господин Атанасије, уз саслужење свештенства и српског црквеног хора 'Николајевић', након чега је наступило ломљење славског колача.

Владика Атанасије је честитао Мркоњићанима славу и пожелио им благослове.

„Молимо пророка Илију да пошаље свој благослов овоме граду и свима који живе у њему. Нека вас Бог снабдије свим својим благословима, здрављем и спасењем“, казао је Атанасије. Цвијановићева је такође честитала славу и изразила задовољство што је поново на овом специфичном обиљежавњу крсне славе .

“ Слава се одвија у посебном амбијенту, јер се ми  приближавамо нашем првом референдуму Републике Српске и тиме је  и овај дан већи и величанственији и тога дана треба да широм Републике  кажемо шта мислимо и о Дану Републике, шта мислимо о себи и на који начин  желимо да живимо у будућности и шта су то наши циљеви“, казала је Цвијановићева.  Нагласила је да је Република Српска једна одрасла самосвјесна република.

„ Ми мамо свој циљ, у рукама држимо политичке алате да остваримо своје политиче циљеве и то је оно што нас чини правом републиком“, истакла је она. Начелница општине Мркоњић Град Дивна Аничић је казала да у за  првих шест мјесеци ове године у општини  имају 200 више запослених у односу на крај 2014. године .

„ Све је то захваљујући домаћим привредницима, подстицајним програмима Владе РС преко Завода за запошљавања,захваљујући врло повољним кредитима Агенције за привредни развој, и захваљујући  што су се у нашој општини појавили у задњој години страни инвеститори, “, казала је Аничићева. Након славског обреда и славских свечаности,  наставило је славље уз популарну групу  ''Милиграм''. У оквиру свечаности посвећених обиљежавању славе општине Светог пророка Илије у понејдкељак 1. августа служен је парастос за погинуле борце Отаџбинско-одбрамбеног рата у капели Светог апостола Марка и положено је цвијеће на спомен-обиљежје масовне гробнице на Градском православном гробљу и на Тргу Српске војске. Потом је  у Културном центру ''Петар Кочић'' одржана и свечана академија у част обиљежавања Дана 11. мркоњићке лаке пјешадијске бригаде.

Подели: