00 387 50 220 920 kabinet_nacelnika@mrkonjic-grad.rs.ba Понедјељак – Петак 7.00h - 15.00h

Vijesti

16. septembar, 2019.

Proslavljena krsna slava eparhije Bihaćko-petrovačke

 Na malom Vhodu Vladika je činom protoprezvitera odlikovao starješinu hrama Svetog Save u Mrkonjić Gradu Dragana Vidovića. Nakon pročitanog jevanđelskog začala Njegovo Preosveštenstvo Episkop bihaćko-petrovački i rmanjski g. Sergije obratio se vjernom narodu Mrkonjić Grada i cijele Eparhije bihaćko-petrovačke čestitajući svima krsnu slavu, koja nije samo slava sveštenstva već cjelokupnog naroda Božijeg.

Vladika Sergije poručio je da je najvažniji zadatak u ovoj eparhiji da se sačuva pravoslavlje i narod koji treba da ostane da živi na svojim vijekovnim ognjištima.

Poslije liturgije izvršen je čin osvećenja slavskog kolača i koljiva. Svečana slavska trpeza ljubavi pripremljena je u porti hrama.

Ovo je prva liturgija koju je episkop Sergije služio u nekom od hramova u Mrkonjić Gradu, od kada je Parohija mrkonjićko-jajačka ušla u sastav Eparhije bihaćko-petrovačke.

Načelnica opštine Mrkonjić Grad Divna Aničić rekla je da je velika čast što je slava eparhije u Mrkonjić Gradu, jer je  narod Mrkonjić Grada blagočestiv i hristoljubiv.

''U proteklom periodu vladika Jefrem je izgradio jako puno novih crkava i hramova, radio je na okupljanju i omasovljenju naroda koji voli da dolazi u crkvu. Mi samo treba da smo jedinstveni i da budemo uz novog vladiku, a ja se nadam da će on nastaviti putem kojim je išao vladika Jefrem, te da će imati još više snage i volje i da će unijeti još više ljubavi među narod u Mrkonjić Gradu'', rekla je Aničićeva. Ona je dodala da je u Mrkonjić Gradu i jedna od najljepših crkava, koja je ktitorstvo sugrađanina Mladena Milanovića.

Podeli: