00 387 50 220 920 kabinet_nacelnika@mrkonjic-grad.rs.ba Понедјељак – Петак 7.00h - 15.00h

Obavještenja

12. decembar, 2016.

Izvještaj sa druge sjednice Skupštine opštine

Druga sjednica Skupština opštine Mrkonjić Grad sa 24 tačke dnevnog reda održana je 5. decembra, uz prisustvo 25 odbornika. Prije početka rasprave Marionela Šarac imenovana je za zamjenika načelnika opštine, nakon čega je položila svečanu zakletvu.

U nastavku zasjedanja odbornici su sa 18 glasova ''za'' i 7 ''uzdržanih'' glasova nacrt budžeta za 2017. godinu u iznosu 10.250.000 KM, te sa 18 glasova ''za'' i 7 ''uzdržanih'' glasova odluku o rebalansu budžeta za tekuću godinu u iznosu 12.250.000 KM, koji je za 5,42 odsto veći od plana.

Nacrtom budžeta za 2017. godinu je 9.514.000 KM raspoređeno za rashode za određene namjene, 666.000 KM za otplatu kredita, dok je 70.000 KM namijenjeno za sredstva rezervi.

Načelnica opštine Mrkonjić Grad Divna Aničić kaže da budžet za 2017. godinu ima razvojni karakter i da je stabilan.

"Realno je što je manji za dva miliona u odnosu na prethodnu godinu, jer sada nemamo oko 1,5 miliona KM kreditnih zaduženja i oko 500.000 maraka koje smo dobili po osnovu raznih projekata. Nadam se da ćemo i toku 2017. godine imati takvih projekata i da ćemo dobiti finansijska sredstva u budžet za određene projekte i da će usljed toga biti rebalans budžeta ići naviše", rekla je Aničićeva.

Odbornici su sa 18 glasova ''za'' i šest uzdržanih glasova  usvojili nacrt odlukue o utvrđivanju  stope za oporezivanje nepokretnosti na teritoriji opštine  za 2017. godinu  kao i  nacrt odluke o visini nepokretnosti na području opštine Mrkonjić Grad po zonama za potrebe utvrđivanja poreza na nepokretnosti u 2017. godini. Stopa koja će se primjenjivati za oporezivanje nepokretnosti na teritoriji opštine  iznosi   0,18 odsto za zemljište i građevinske objekte i 0,10 odsto za nepokretnosti na kojima se neposredno obavlja proizvodna djelatnost.

Za utvrđivanje vrijednosti nepokretnosti teritorija opštine Mrkonjić Grad se dijeli na osam zona i to pet gradskih zona, jedna prigradska i dvije seoske zone, koje pripadaju vanurbanom području i njihov obuhvat regulisan je Odlukom o mjesnim zajednicama. Prigradska zona obuhvata dijelove naselja koja nisu obuhvaćena gradskim zonama, a to su Podorugla i Brdo.

Prijedlog Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o izradi Zoning plana područja posebne namjene Turističko-rekreacionog centra ''Balkana'' Mrkonjić Grad odbornici su usvojili sa18 glasova ''za'' i 'šest ''uzdržanih'' glasova . Izmjena u ovoj Odluci odnosi se na planski period i isti se donosi na period od 10 godina. Takođe se utvrđuje i zabrana građenja za novu izgradnju na prostoru ili dijelu prostora za koji se izrađuje Zonong plan, kao sprovedbeni dokument prostornog uređenja, do donošenja odluke o usvajanju ovog Plana.

Takođe sa18 glasova ''za'' i šest ''uzdržanih'' glasova usvojen je i nacrt odluke o Zoning planu područja posebne namjene Turističko-rekreacionog centra ''Balkana opštine Mrkonjić Grad i izlaganja na javni uvid. Elaborat nacrta Plana izrađen je u JU Institu za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske i sastoji se od tekstualnog i grafičkog dijela.

Nacrt odluke o pristupanju izradi izmjene dijela Regulacionog plana Centar Mrkonjić Grad za izgradnju Parka i Trga kralja Petra I Karađorđevićaodbornici su usvojili jednoglasno.  Planom se obuhvata dio teritorije od 20m².

Nacrt odluke o prostornom planu opštine Mrkonjić Grad 2016-2036. godina, kao i prijedlog odluke o usvajanju Plana zaštite od požara opštine Mrkonjić Grad odbornici su usvojili jednoglasnio.

Jednoglasno je usvojen u nacrt odluke o stipendiranju studenata prvog ciklusa na visokoškolskim ustanovama u školskoj 2016/2017.godini.

Sa 18 glasova ''za'' i šest ''uzdržanih'' glasova odbornici su usvojili Prijedlog odluke o korištenju kreditnih sredstava revolving fonda Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske. Ovom odlukom odobrava se korištenje kreditnih sredstava za realizaciju projekta vodosnabdijevanja sela Dabrac u iznosu od 100.000KM.

Prijedlog odluke o izmjeni odluke o organizovanju i usklađivanju poslovanja JU Dječiji vrtić ''Milja Đukanović'' Mrkonjić Grad odbornici su usvojili jednoglasno. Odluku je bilo potrebno donijete obzirom da je stupio na snagu Zakon o predškolskom vaspitanju i obrazovanju, te je bilo neophodno izvršiti i izmjenu ove odluke.

Nacrt odluke o visini boravišne takse, kao i nacrt Programa rada Skupštine opštine Mrkonjić Grad za 2017. godinu odbornici su jednoglasno usvojili.

Prema nacrtu boravišnu taksu u visini od 2,00 KM, po svakom ostvarenom noćenju, plaćaju domaći i strani državljani koji se izvan svog mjesta prebivališta koriste uslugama noćenja u ugostiteljskom objektu za smještaj na području opštine Mrkonjić Grad. Dok boravišnu taksu u paušalnom iznosu plaćaju ugostitelji koji pružaju usluge smještaja u kući za odmor, apartmanu i sobama za iznajmljivanje, gdje iznos boravišne takse za ove kategorije iznosi 25 KM za svaki ležaj za godinu dana.

Odbornici su razmatrali i Izvještaj o ostvarenju godišnjeg plana implementacije strategije razvoja opštine Mrkonjić Grad 2014-2024. u 2015. godini, koji su usvojili sa 18 glsova ''za'' i pet ''uzdržanih'' glasova.

Koordinator tima Tomislav Todorović odbornicima je predstavio izvještaj i upoznao ih sa ostvarenim rezultatima u 2015.godini.

''U 2015. godini  planirana je realizacija 42 projekta u iznosu od 5.353.000KM, dok je realizovan   41 projekat u ukupnoj vrijednosti od 2.087.652KM, što govori da je ispunjenost finansijskog okvira na godišnjem nivou 39 odsto'', rekao je Todorović. On je istakao da je do odstupanja u finansijskim okvirima došlo je zbog nedovoljnih sredstava iz eksternih izvora finansiranja, bez kojih nije moguće realizovati određene projekte.

Todorović je podsjetio da je realizacija projekata u najvećoj mjeri oslonjena na budžet, što pokazuje  procenat od 72 odsto od ostvarenog finansijskog okvira u 2015.godini.

U pogledu ključnih prioriteta i fokusa za prethodnu godinu, opština Mrkonjić Grad je realizovala nekoliko značajnih projekata od značaja za privredni ambijent kao što su: uspostavljanje druge faze ''Poslovna zona Podbrdo'', uspostavljanje hladnjače na Kotoru za poljoprivredne proizvođače, priprema dokumentacije za rekonstrukciju Vatrogasnog doma i nabavku vatrogasnog vozila, kao i paket podsticajnih mjera koji stimuliše aktivnosti privrednika i nova zapošljavanja.

Informaciju o ekspoloataciji prirodnih resursa na području opštine Mrkonjić Grad odbornici su usvojili sa 18 glasova ''za'' i šest ''uzdržanih'' glasova.

Odbornici su jednosglasno usvojili godišnji Program rada predškolske ustanove za radnu 2016/2017. godinu JU Dječiji vrtić ''Milja Đukanović'' Mrkonjić Grad, kao i Izvještaj o radu ove ustanove za 2015-2016. godinu, Informaciju o radu osnovnih škola na području opštine Mrkonjić Grad u školskoj 2015-2016. godini, te Informaciju o radu JU Gimnazija u školskoj 2015/2016. godini.

Iformacija o radu JU Mašinska škola za školsku 2015/2016. godinu i upis učenika u školskoj 2016/2017. godini usvojena je sa 23 glasa ''za'' i jednim ''uzdržanim'' glasom.

Podeli: