00 387 50 220 920 kabinet_nacelnika@mrkonjic-grad.rs.ba Понедјељак – Петак 7.00h - 15.00h

Obavještenja

02. decembar, 2016.

Predstavljen nacrt Odluke o visini boravišne takse

Opština Mrkonjić Grad u skladu sa Zakonom o boravišnoj taksi, provodi aktivnosti na izradi Odluke o visini boravišne takse na području opštine Mrkonjić Grad. U tom smislu, predstavnici Opštine razgovarali su sa subjektima koji se bave uslugama smještaja i predstavili im nacrt ove odluke.

Prema riječima Načelnika Odjeljenja za privredu i finansije opštine Mrkonjić Grad Tomislava Todorovića, cilj odluke je da se uredi ova oblast u skladu sa zakonom.

''Nacrt odluke predviđa da visina boravišne takse za ugostiteljske objekte sa smještajem bude 2,00KM po ostvarenom noćenju, dok ugostitelji koji pružaju usluge smještaja u kući za odmor, apartmanu i sobama plaćaju boravišnu taksu u paušalnom iznosu, i to 25,00KM po jednom registrovanom ležaju na godišnjem nivou'', rekao je Todorović, dodajući da su ugostitelji, koji su prisustvovali sastanku, zadovoljni predloženim rješenjima.

Todorović je istakao da je dogovoren nasatavak saradnje između opštine Mrkonjić Grad, odnosno Agencije za privredni razvoj i ugostitelja koji se bave ovom djelatnošću, a kao jedna od prvih je organizovanje informativnih aktivnosti u vezi sa najnovijim propisima iz oblasti turizma i ugostiteljstva.

Na području opštine Mrkonjić Grad registrovano je šest poslovnih subjekata koji se bave uslugama smještaja turista. Prema podacima Poreske uprave RS na području Opštine Mrkonjić Grad u 2016. godini zabilježen je znatno veći broj noćenja.

Podeli: