00 387 50 220 920 kabinet_nacelnika@mrkonjic-grad.rs.ba Понедјељак – Петак 7.00h - 15.00h

Obavještenja

06. oktobar, 2016.

U ponedjeljak obilježavanje Stradanja Srba u Zapadnoj Krajini

Parastosom i polaganjem vijenaca u Mrkonjić Gradu će u ponedjeljak, 10. oktobra, biti obilježeno sjećanje na 'Stradanja Srba u Zapadnoj Krajini 1995. godine', kada je iz 13 zapadnokrajiških opština sa svojih ognjišta protjerano 120.000 Srba, dogovoreno je danas na sastanku Pododbora za obilježavanje ovog događaja u Mrkonjić Gradu.

U 12.00 časova biće služen parastos u kapeli Svetog apostola Marka za sve stradale u proteklom ratu, nakon čega će biti položeni vijenci na spomen-obilježje masovne grobnice u Pravoslavnom groblju.

U 13.00 časova biće položeni vijenci na Centralno spomen-obilježje poginulim borcima otadžbinsko-odbrambenog rata na Trgu srpske vojske. Biće održan i prigodni program, kao i obraćanje zvaničnika.

Predsjednik Pododbora Vlade Republike Srpske za obilježavanje značajnih istorijskih događaja Velimir Dunjić istakao je da je Vlada prepoznala značaj ovog događaja, te ga uvrstila u kalendar obilježavanja istorijskih događaja od republičkog značaja.

Dunjić je podsjetio da je 1995. godine iz 13 zapadnokrajiških opština protjerano 120.000 Srba sa svojih ognjišta.

"Dogodila su se ogromna razaranja i ljudske žrtve, preko 2.000 ubijenih, a samo u Mrkonjiću opštinska komisija je utvrdila materijalnu štetu u visini od 680 miliona KM", rekao je Dunjić.

On je dodao da je u Mrkonjić Gradu pronađena jedna od najvećih masovnih grobnica.

"Iz mrkonjićke masovne grobnice eshumirano je 181 tijelo i u ostalim manjim grobnicima 176 tijela, a traga se za 1.240 nestalih iz ovih opština", naveo je Dunjić, te pozvao sve građane  da prisustvuju ovom događaju.

Hrvatska regularna vojska sa jedinicama Armije BiH i HVO-a 1995. godine napala je 13 zapadnokrajiških opština sa većinskim srpskim stanovništvom - Ripač, Petrovac, Drvar, Grahovo, Glamoč, Ključ, Sanski Most, Mrkonjić Grad, Šipovo, Srbobran, Jajce, Kupres i Krupa na Uni.

Ove opštine bile su u sastavu Republike Srpske i sa tog područja muslimansko-hrvatske snage protjerale su oko 120.000 Srba, opljačkale pokretnu imovinu, a nepokretnu uništile i onesposobile.

U ovoj akciji učestvovao je i Peti korpus takozvane Armije BiH na čelu sa Atifom Dudakovićem, o čemu postoji video-zapis na kome se vidi kako on izdaje naredbu da se uništi sve što je srpsko na ovim prostorima.

Za zločine na ovim prostorima još niko nije odgovarao.

Program obilježavanja:

10.10.2016. godine

12.00 časova –parastos i polaganje vijenaca na Spomen-obilježje masovne grobnice – Gradsko groblje

13.00 časova – polaganje vijenaca na Centralnom Spomen-obilježju poginulim borcima Mrkonjić Grada u Odbrambeno-otadžbinskom ratu

13.15 časova – obraćanje zvaničnika i umjetnički program

 DA SE NE ZABORAVI!

Podeli: