00 387 50 220 920 kabinet_nacelnika@mrkonjic-grad.rs.ba Понедјељак – Петак 7.00h - 15.00h

Obavještenja

01. avgust, 2017.

Služen parastos za poginule borce povodom krsne slave opštine i 11. Lake mrkonjićke pješadijske brigade

U Kapeli Svetog apostola Marka na pravoslavnom groblju u Mrkonjić Gradu danas je služen parastos za borce poginule u odbrambeno-otadžbinskom ratu, povodom obilježavanja krsne slave opštine, Svetog proroka Ilije i Dana 11. lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske. Nakon parastosa položeno je cvijeće na spomen-obilježje masovne grobnice na groblju i na centralno spomen-obilježje na Trgu srpske vojske.

 Ceremoniji je prisustvovao i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović, koji je ovom prilikom građanima čestitao slavu, a borcima Dan brigade, čiji je i sam bio pripadnik.

On je naglasio da Vlada porodicama poginulih i ratnih vojnih invalida pomaže na razne načine.

"U okviru programa stambenog zbrinjavanja u periodu 2008-2016. godine smo riješili oko 8.100 korisnika i u Mrkonjić Gradu smo riješili do sada sve one koji su se bili prijavili", rekao je Savanović i dodao da daju značajan doprinos i u zapošljavanju djece tih porodica.

Načelnik opštine Mrkonjić Grad Divna Aničić rekla je da se ne smiju zaboraviti poginuli borci i da godišnje iz budžeta izdvoje oko 100.000 KM koje po raznim osnovama daju tim porodicama, kao što su jednokratne novčane pomoći za sahrane, stipendiranje studenata, sufinansiranje ekskurzija djece poginulih.

Aničićeva se nada da će ove godine uspjeti zaposliti 11 pripravnika - djece poginulih boraca.

Održana je i svečana akademija u čast 11. lake pješadijske brigade, kojoj je, pored Savanovića, prisustvovao i ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija.

Predsjednik opštinske boračke organizacije Milan Stevanić kaže da je 2. avgusta prije 24. godine formirana Laka pješadijska brigada.

"Tad je formirana jedna od najbrojnijih, najelitnijih jedinica koja je odlikovana medaljom za svoja hrabra djela u toku rata. Iz te brigade je 185 boraca ugradilo svoje živote u temelje Republike Srpske, a više od 400 boraca je ranjeno", rekao je Stevanić. 

U Mrkonjić Gradu nakon odbrambeno-otadžbinskog rata pronađena je masovna grobnica sa tijelima 181 lica, a u više manjih masovnih grobnica pronađena su tijela 176 lica.

Nalazi patologa i obdukcije pokazali su da su svi na zvjerski način mučeni i ubijeni, a za te zločine još niko nije odgovarao.

Lomljenje slavskog kolača na Trgu kralja Petra Prvog Karađorđevića planirano je za sutra naveče. 

Podeli: