00 387 50 220 920 kabinet_nacelnika@mrkonjic-grad.rs.ba Понедјељак – Петак 7.00h - 15.00h

Obavještenja

30. December, 2016.

Izvještaj sa treće sjednice Skupštine opštine Mrkonjić Grad

Treća sjednica Skupštine opštine Mrkonjić Grad održana je 29. decembra uz prisustvo 23 odbornika, koji su razmatrali 23 tačaka dnevnog reda, jer je Prijedlog odluke o izboru najpovoljnijeg ponuđača povučen sa dnevnog reda iz razloga što juš uvijek nije stigla saglasnost iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Sjednici je prisustvovala potpredsjednica Narodne skupštine Republike Srpske Željka Stojičić, kao i pripravnici koji odrađuju pripravnički staž u Opštinskoj upravi opštine Mrkonjić Grad.

Na sjednici Skupštine odbornici su sa 18 glasova ''za'' i pet ''uzdržanih glasova usvojili rebalans za 2016. godinu od 12.324.000 KM, koji je za šest odsto veći od plana budžeta.

Budžet za 2017. godinu usvojen  je sa 18 glasova ''za'', četiri ''uzdržana'' glasa i  jednim glasom ''protiv'',u iznosu od 10.275.000 KM.

 Od 10.275.000 KM, za rashode za određene namjene je raspoređeno 9.539.000 KM, za otplatu kredita 666.000 KM i za sredstva rezervi 70.000 KM.

"Izvorni prihodi budžeta za 2017. godinu, koje čine poreski i neporeski prihodi, planirani su u iznosu 8.511.000 KM, što je za 0,61 manje od plana izvornih prihoda za 2016. godinu, odnosno za 2,21 odsto manje u odnosu na procjenu izvršenja izvornih prihoda u 2016. godini", rekao je vršilac dužnosti načelnika odjeljenja za privredu i finansije Tomislav Todorović.

Načelnik opštine Mrkonjić Grad  Divna Aničić rekla je da je budžet opštine stabilan već dugi niz godina.

"Ispunjavamo sve obaveze, optimalna su opterećenja opštine kada je u pitanju kreditno zaduženje. Planiramo rješavati krov na Kulturnom centru, kao i stolariju Narodne biblioteke", istakla je Aničićeva i dodala da postoji invalidski pristup sa glavne strane Kulturnog centra, a da je ostao još da se riješi problem grijanja. 

Odbornici su sa 17 glasova ''za'' i 5 glasova ''protiv'' usvojili odluku o utvrđivanju  stope za oporezivanje nepokretnosti na teritoriji opštine  za 2017. godinu  kao i odluku o visini nepokretnosti na području opštine Mrkonjić Grad po zonama za potrebe utvrđivanja poreza na nepokretnosti u 2017. godini. Stopa koja će se primjenjivati za oporezivanje nepokretnosti na teritoriji opštine  iznosi   0,20 odsto za zemljište i građevinske objekte i 0,10 odsto za nepokretnosti na kojima se neposredno obavlja proizvodna djelatnost.

Odluku o visini boravišne takse odbornici su jednoglasno usvojili.

Prema ovoj odluci boravišnu taksu u visini od 2,00 KM, po svakom ostvarenom noćenju, plaćaju domaći i strani državljani koji se izvan svog mjesta prebivališta koriste uslugama noćenja u ugostiteljskom objektu za smještaj na području opštine Mrkonjić Grad. Dok boravišnu taksu u paušalnom iznosu plaćaju ugostitelji koji pružaju usluge smještaja u kući za odmor, apartmanu i sobama za iznajmljivanje, gdje iznos boravišne takse za ove kategorije iznosi 25 KM za svaki ležaj za godinu dana.

Nacrt odluke o izmjeni dijela Regulacionog plana ''Centar'' Mrkonjić Grad na lokaciji Brkića bašte odbornici su jednoglasno usvojili.

Odbornici su jednoglasno usvojili Odluku o stipendiranju studenata prvog ciklusa na visokoškolskim ustanovama u školskoj 2016/2017. godini. Visina mjesečne stipendije za sve godine iznosiće 120 maraka izuzev stipendija za studente koji studiraju na Mašinskom i Rudarsko-geološkom fakultetu, te studenata koji studiraju,a koja će iznositi 180 maraka.

Odluku o usklađivanju organizacije i poslovanja Javne ustanove Centra za socijalni rad Mrkonjić Grad, kao i Programa rada Skupštine opštine Mrkonjić Grad za 2017. godinu odbornici su jednoglasno usvojili.

Oduku o izgradnji spomenika kralju Petru I Karađorđeviću Mrkonjiću odbornici su usvojili sa 17 glasova ''za'', dva glasa ''protiv'' i tri ''uzdržana'' glasa. Odluka se donosi iz razloga što je postojeću spomenik velikim dijelom devastiran, te je potrebno pristupiti izgradnji novog spomenika. Odlukom se predviđa formiranje Organizacionog odbora za izgradnju spomenika sa zadatkom da se provede konkursna procedura izbora najpovoljnijeg ponuđača, kao i da se stara o izgradnji spomenika. Sredstva za izgradnju spomenika biće obezbijeđena dijelom iz budžeta, a dijelom iz donacija i vodiće se na posebnom računu.

Odbornici su na osnovu prijedloga Odbora za nagrade i priznanja donijeli više odluka o ovogodišnjim opštinskim počastima.

Poveljom počasnog građanina opštine Mrkonjić Grad sa zlatnim simbolom opštine nagrađeni su Dr Pantelija Dakić i Milenko Stojičić.

Poveljom zaslužnog građanina opštine Mrkonjić Grad  sa zlatnim simbolom opštine Mrkonjić Grad nagrađeni su Dr Mladen Mićić i posthumno Jovo Špirić.

Pohvalom su nagrađeni Nevenka Malešević, za izuzetne rezultate u oblasti rada i razvoja lokalne samouprave, posthumno Boro Tolomir, za izuzetan doprinos u oblasti zanatstva, Dragan Stojičić, za izuzetan doprinos u oblasti humanitarnog rada i Dubravka Nikolić, za izuzetan doprinos u oblasti kulture.

Zahvalnicama su nagrađeni  posthumno Dmitar Čegar, za izuzetno ostvarenje u oblasti obrazovanja i vaspitanja i Milosavka Ćoćkalo, za izuzetan doprinos u oblasti poljoprivredne proizvodnje

Share: