00 387 50 220 920 kabinet_nacelnika@mrkonjic-grad.rs.ba Понедјељак – Петак 7.00h - 15.00h

Obavještenja

22. December, 2016.

Potpisani ugovori o podizanju malinjaka

Načelnica opštine Mrkonjić Grad Divna Aničić danas je sa 10 poljoprivrednika potpisala ugovore o podizanju malinjaka, kao i sa Nenadom Ljubojevićem, direktorom poljoprivredne zadruge 'Uvac-Rudo' iz Rudog od koje je nabavljen sadni materijal, vrijednosti 20.880 KM koje je obezbijedila opština Mrkonjić Grad.

 Aničićeva je istakla da je projektom poljoprivrednicima obezbijeđen sadni materijal maline - 12.000 sadnica sorte vilamet, fizičko-hemijska analiza zemljišta,stubovi, sistem za navodnjavanje,te mineralno đubrivo. Takođe je podsjetila da je opština sa projektom nabavke malina prvi put počela prošle godine .

'' U saradnji sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija UNDP-om prošle godine smo  počeli sa projektom nabavke malina, gdje je takođe 10 korisnika dobilo sadnice malina i svu prateću opremu. Drago mi je što ove godine imamo 10 novih korisnika, što znači za dvije godine 20 korisnika koji imaju malinjake na  25 duluma.  Zatim imamo hladnjaču i mislim da smo na dobrom putu ka razvoju malinarstva na području naše opštine'', rekla je Aničićeva.

Nenad Ljubojević, direktor zadruge ''Uvac-Rudo'', od koje je nabavljen materijal za podizanje malinjaka, rekao je da mu je zadovoljstvo što je uspostavili saradnju sa opštinom Mrkonjić Grad.

''Mi smo prošli na tenderu za nabavku sadnica malina. Imamo sopstvenu proizvodnju sadnica sorte vilamet, kao i sav ostali repromatrijal iz naše poljoprivredne apoteke. Danas će biti izvršena isporuka kompletnog materijala, osim sadnica, jer nam ne dozvoljavaju vremenski uslovi i sadnice su zatrapljene, a i njih ćemo podijeliti kad se stvore uslovi'', rekao je Ljubojević.

On je istakao da je proizvodnja malina u Rudom aktuelna posljednjih dvadeset godina, te da je u toku protekle godine preko 50 hektara bilo pod malinom, kao i da su postigli i najveću otkupnu cijenu u BiH.

Žarko Kežić,  iz Podrašnice rekao je da će proizvodnjom malina da se bavi jer ima dosta slobodnog vremena, zemlje, uslova i naravno volje i snage.

''Odlučio sam se za dopunsku djelatnost kako bih obezbijedio dodatna sredstva za porodicu i ako se pokaže kao dobro i uspješno razmišljaći i o  proširenju'', kazao je Kežić.

Marko Roljić , rekao je da je uvidio da je trenutno na području opštine Mrkonjić Grad proizvodnja malina u ekspanziji, pa je odlučio da se oproba, te da se nada da će biti uspješan.

Opština Mrkonjić Grad je u budžetu za ovu godinu planirala 135.000 KM za razvoj poljoprivrede, od čega je 85.000 KM raspoređeno na sufinansiranje aktivnosti poljoprivrednih proizvođača, a 50.000 KM za podršku uspostavljanja i aktivnostima poljoprivredne zadruge.

Share: