00 387 50 220 920 kabinet_nacelnika@mrkonjic-grad.rs.ba Понедјељак – Петак 7.00h - 15.00h

Obavještenja

28. July, 2024.

Prikazan film "Svjedok"

Film "Svjedok" prikazan je večeras u Kulturnom centru "Petar Kočić" Mrkonjić Grad. Film govori o stradanju srpskog naroda tokom ratnih dešavanja devedesetih godina na prostoru bivše Jugoslavije i o radu čuvenog patologa Zorana Stankovića.

Sniman je na lokacijama pet masovnih grobnica u Mrkonjić Gradu, Brodu, Kravici, Zvorniku i Jelačićima, a u njegovoj izradi dobrovoljno je učestvovalo 8.000 ljudi.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić rekla je da će istorijsko-dokumentarni film "Svjedok" imati svoj život i van okvira Republike Srpske i postići cilj da sve ono što se dogodilo na ovim prostorima bude sačuvano od zaborava.

Stojičićeva je ukazala da je film rađen na osnovu arhivskih fakata koje je načinio poznati patolog doktor Zoran Stanković iz Beograda, koji, nažalost, nije uspio da pogleda cjelinu svega toga što je radio u vezi sa stradanjem Srba.

Autor filma Denis Bojić naglasio je da je sa posebnim osjećajima i emocijama iščekivao premijeru filma u Mrkonjić Gradu, gradu heroju i stradalniku.

"Poseban dio filma odnosi se na stradanje i masovnu grobnicu u Mrkonjić Gradu u kojoj je pronađeno 181 tijelo, a ovim putem zahvaljujem načelniku opštine koji je pružio pomoć pri snimanju filma", rekao je Bojić.

Načelnik opštine Mrkonjić Grad Dragan Vođević zahvalio je autoru filma Bojiću, RTRS-u, a posebno pokojnom doktoru Zoranu Stankoviću, koji je veliki dio svog života posvetio Republici Srpskoj i njenim najboljim sinovima.

"Mrkonjić Grad posebno boli činjenica da za zločine počinjene u našoj opštini niko nije odgovarao niti je procesuiran. Film `Svjedok` treba da pogledaju svi, jer svjedoči o patnji jednog naroda i patnji brojnih pojedinaca", naglasio je Vođević.

Film je rađen u koprodukciji RTRS-a i Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i trženje nestalih lica.

U Mrkonjić Gradu je snimana jedna od povorki sjećanja, a ovo mjesto je simbol stradanja srpskog naroda u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Jedna od najvećih grobnica u Republici Srpskoj otkrivena je u Mrkonjić Gradu, gđe je pronađeno 181 tijelo, među kojima 81 civil, 97 boraca Vojske Republike Srpske, tri pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske.

Među ekshumiranima je 10 žena. U manjim grobnicama u ovoj opštini pronađeno je još 176 tijela civila, pripadnika Vojske i MUP-a Republike Srpske.

Na području opštine Mrkonjić Grad tokom 117 dana hrvatske agresije porušeno je i zapaljeno više od 2.000 stambenih objekata, dok je 6.000 kuća oštećeno i opljačkano.

Share: