00 387 50 220 920 kabinet_nacelnika@mrkonjic-grad.rs.ba Понедјељак – Петак 7.00h - 15.00h

Зеленковац

Зеленковац је планинско излетиште које се налази поред села Подрашница (општина Мркоњић Град). Удаљено је око 70 km југозападно од Бања Луке и лежи на надморској висини од 880 m.

Излетиште је сачињено од долине истоименог потока који извире на западним обронцима планине Лисине и тече кроз борову шуму. На потоку је прије неколико вијекова изграђено петнаестак воденица а једну од њих је1985. проширио и преуредио у свој  атеље ликовни умјетник Борислав Јанковић.  У априлу 2002. године ово мјесто је добило статус еколошке зоне.

У преуређеној воденици, поред атељеа, Јанковић је отворио и умјетничку галерију под називом: „Зашто није отишао Боро!?“. У галерији се налази богата колекција умјетничких дијела, етнографских и других културних садржаја. У ово излетиште долазе и други умјетници, новинари и љубитељи природе. Такође се одржавају и бројне манифестације: Обиљежавање дана планете Земље, Ђурђевдански сусрети – Првомајски уранак, Сајам народних инструмената, Турнир у гоу, Међународни камп волонтера, Ликовна колонија, Џез фестивал, вечери поезије, позоришне представе и др.

На Зеленковцу је изграђено неколико дрвених кућица, бунгалова, млинова, клупа и дрвених мостића, а посјетиоцима се нуди и домаћа храна припремљена на огњишту.
 



Понор, обале Црне ријеке, стари градови Бочац, Сокол и Призренац, Бараћи, Бјелајци, Извор ријеке Сане, а такође и Млиниште, интересантна су мјеста за шетње и излете. Сваки излет посебан је доживљај због изванредне природе, раскошних пејзажа, лијепих и богатих шума, ливада и бистрих вода.

Каталог туристичке понуде Општине Мркоњић Град можете погледати овдје

Подели: