22. октобар, 2019.
Учешће на избору пољопривреднице Словеније за 2019. годину и студијска посјета пољопривредним газдинствима
Поред министрице за пољопривреду шумарства и хране Александре Пивец и осталих високих званичника Републике Словеније, као гости и пријатељи Свеза „Звезда Кметица Словеније“ -Традиционалном избору присуствовале су и делегације из Републике Српске -Мркоњић Града, Хрватске (Вараждина) и Србије (златиборско-моравичког) округа.
Циљ ове дводневне посјете је да се представи знање, искуство и пракса различитих домаћих и страних земаља, а тичу се побољшања жена на селу и сеоских жена и јачању њихове улоге у развоју локалних заједница .
Овим Традиционалним избором –најуспјешније жене пољопривреднице Словеније жели се скренути пажња на положај жена на селу. Осим што раде на фарми и брину о породици, свака од њих обавља и важне послове. Оне раде у корист друштва, села,чувају традицију, брину се за промоцију села, и стварају лик -пољопривредника који настоји остварити позитивне резултате на својим имањима и останку на селу.
Избором Синдиката пољопривредника -за избор жене пољопривреднице за 2019. годину изабрана је Маријета Рочник. Жена која је од 2009. године интезивније почела да се бави –кухањем и печењем коришког хљеба, већ исте године хљеб је могла да понуди основним школама и вртићима. Од тада сваке године доказује се у припреми различитих врста хљеба (органског раженог хљеба, хљеба са сјеменкама, хљебом од хељде, мјешаним хљебом, хљебом са сјеменкама и орасима). До сада је освојила 36 награда, од чега 33 златне награде 2 бронзане и 1 сребрена.
Други дан посјете 17.10. 2019. године био је организован обилазак за госте и делегације пољопривредним произвођачима. Прва посјета је била организована у мјесту Трбовље („КМЕТИЈА ВЕРК“) породици која се бави узгојем стоке и прерадом меса. Друго домаћинство („КМЕТИЈА УРОДЕЖ“ ) бави се производњом јаја и товом јунади, а треће домаћинство („КМЕТИЈА УЛЕ“) је домаћинство госпође Ирене Уле предсједнице „Свеза Кметица Словеније“ које се бави узгојем музних грла и прерадом млијека (јогурт и сир).